El litoral nord de Castelló i el sud de València es preparen per a una nit de fortes precipitacions

València tanca els parcs i jardins davant la preemergència nivell taronja per pluges en el litoral sud de la província

El litoral nord de Castelló i el sud de València es preparen per a una nit de fortes precipitacions / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
06 d'octubre 2022 - 08:52 Actualitzat: 06 d'octubre 2022 - 22:30

El Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat ha establit per a aquest dijous preemergència nivell taronja per pluges en el litoral sud de València i risc de pluja nivell groc en tot el territori. Les precipitacions s’han estés durant la vesprada a la Plana Alta i el Maestrat, on els primers ruixats, d'intensitat moderada, s’han registrat poc abans de les 19:00 hores en localitats com Orpesa i Benicàssim. 

També al litoral sud de València, l’alerta meteorològica nivell taronja per fortes pluges ha obligat a prendre mesures de prevenció. Així, l'Ajuntament de València ha determinat el tancament de tots els parcs i jardins de la ciutat, i ha advertit que la reobertura s'efectuarà "una vegada siga retirada aquesta alerta".

A més, la força de la tempesta ha deixat també diversos fenòmens meteorològics de molta espectacularitat, com mànegues marines i embuts de núvols en diversos punts de la Comunitat Valenciana.

Pel que respecta a l'aigua acumulada en les primeres hores del dia, el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Josep Maria Àngel, ha indicat que, si bé les pluges caigudes a la Ribera Alta han obligat a suspendre classes i tallar una carretera, "no estan tenint la intensitat d'altres episodis".

Precisament, un dels últims registres d'aquesta comarca ha arribat als 235 litres per metre quadrat a Gavarda, tal com a informat Avamet a través de les xarxes socials.

La Ribera Alta, la primera a rebre l'impacte de la DANA

Precisament la intensa pluja que ha caigut durant la matinada d’aquest dijous en diversos municipis de la Ribera Alta, com ara Carcaixent, la Pobla Llarga, Alberic o Alzira, ha deixat carrers negats i l’aigua corrent per alguns soterranis. De fet, a Alzira fonts municipals han confirmat que durant un temps han hagut de tallar el pont de Xàtiva, que enllaça la ciutat amb la veïna localitat de Carcaixent i, en aquest segon municipi, la connexió de la pedania de Cogullada amb Alberic també s'ha tancat al trànsit. Aquesta població ha suspés les classes aquest dijous.

Alzira ha registrat més de 150 litres en només unes hores, segons els registres de l’Associació Valenciana de Meteorologia, Avamet. De fet, la pluja ha caigut amb intensitat torrencial per moments. En una hora s’han registrat més de huitanta litres, per això molts veïns s’han trobat, en alçar-se, alguns carrers negats.

El fet que la tempesta haja descarregat, sobretot, al nucli urbà d’Alzira i no tant a la zona muntanyosa, ha fet que el clavegueram no donara l'abast en alguns punts i l’aigua correra per les voreres entre les sis i les set del matí. En alguns barris, els més profunds de la població, com ara el de les Basses o el de Venècia, aquesta circumstància s’ha repetit.

L'alcalde, Diego Gómez, ha declarat a À Punt que ha sigut tanta la quantitat de pluja caiguda en només uns minuts, que el clavegueram "s'ha col·lapsat" en alguns punts i fins que no ha parat de ploure no s'ha rebaixat el nivell d'aigua dels carrers.

Classes suspeses a Carcaixent

A pocs quilòmetres, a Alberic, també han caigut més de 165 litres durant la nit i les primeres hores del matí de dijous, mentre que a Carcaixent, on la pluja ha deixat quantitats importants, hi havia més d’un pam d’aigua de matinada en una de les artèries principals, que creua el poble, com el carrer Marquesa de Montortal. L’Ajuntament de Carcaixent ha suspés les classes a l’institut, perquè l'aigua caiguda de la muntanya ha convertit els accessos del centre i els carrers pròxims en rius, com ha explicat a À Punt Vicent Calatayud, vicedirector del centre. A més, la Policia Local de Carcaixent ha tallat la carretera que uneix la pedania de Cogullada amb Alberic. L'Ajuntament d'aquest últim municipi també ha suspés les classes per a la jornada de dijous, com confirmen des del servei d'Emergències de la Generalitat, l'112.

Un dels carrers de Carcaixent per on corria l'aigua a primera hora d'aquest dijous
Un dels carrers de Carcaixent per on corria l'aigua a primera hora d'aquest dijous / Facebook Juanvi Soriano

El transport ferroviari també s'ha vist afectat, especialment el de la línia C-2, que uneix València amb Xàtiva i que travessa la Ribera Alta. La pluja ha provocat retards d'entre mitja hora i una hora en els primers combois del matí de dijous, com ha anunciat Renfe a través de les xarxes socials. A més, els viatgers que han pogut accedir fins a les estacions d'Alzira i Carcaixent s'han trobat amb els passos inferiors, que permeten el pas a algunes andanes, tallats per inundació.

Un dels passos inferiors per baix de les vies del tren a Carcaixent tallat al trànsit aquest dijous
Un dels passos inferiors per baix de les vies del tren a Carcaixent tallat al trànsit aquest dijous / À Punt NTC

El nucli de la tempesta s’ha desplaçat a primera hora del matí cap al nord i per això, a Algemesí han arreplegat ja vora un centenar de litres i a Guadassuar, uns 55. A Alzira i Alberic continuava plovent durant les primeres hores de sol, encara que amb menys intensitat. L'Agència Estatal de Meteorologia, Aemet, que inicialment havia decretat l'avís groc per pluges a la província de València i Castelló, l'ha pujada a taronja davant la previsió que les precipitacions siguen majors del previst.

Des d'aquest organisme, han apuntat que han caigut ruixats "d'intensitat forta" durant la matinada al Baix Segura, concretament entre Torrevella i el Pilar de la Forada, encara que la tempesta ha sigut més curta que a la Ribera Alta.

També et pot interessar

stats