Els càrrecs públics, darrere de dos de cada tres condemnes per corrupció

Un 65% de les condemnes correspon a persones vinculades al PP, i un 25% al PSPV-PSOE.

VÍDEO | Els càrrecs públics, darrere de dos de cada tres condemnes per corrupció

El 66,6% dels condemnats per corrupció des de 1995 en la Comunitat Valenciana correspon a càrrecs públics, personal de confiança o gestors d'empreses públiques, el 26,6% a funcionaris i el 6,6% restant a concessionaris de l'Administració. Són xifres de l'estudi de l'Observatori Ciutadà contra la Corrupció elaborat pel professor de Dret Penal de la Universitat de València, Jorge Correcher.

Les dades, que es poden consultar ací, analitzen 32 casos de corrupció pública sentenciats per les tres audiències provincials i el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) des de 1995, quan entrà en vigor el Codi Penal.

Entre els delictes principals sentenciats hi ha els de prevaricació administrativa (36,6%), malversació de cabals públics (30%), suborn (26,6%), negociacions i activitats prohibides per al col·lectiu de funció pública i abusos en l'exercici de la seua funció (13,3%), prevaricació urbanística (10%) i tràfic d'influències, frau i exacció il·legal (6,6%).

Per partits, un 25% de les condemnes correspon a persones vinculades al PSPV-PSOE i un 65% al PP, casos en què es troben les penes més grans i amb més transcendència social o econòmica com els de Blasco, residus i neteja de Torrevella, Emarsa o Gürtel-Fitur.

També et pot interessar

stats