Carraixet: cinquanta anys d’història i tres generacions de música en valencià

El grup està format actualment per cinc dones compromeses amb la llengua i amb uns ideals de justícia social

Entrevista al grup Carraixet pel seu 50 aniversari / À Punt NTC

El 27 de febrer del 1972 pujava per primera vegada als escenaris un grup format per homes i dones que tocaven bandúrries i llaüts sota la direcció de Lleonard Giner i amb el convenciment de mamprendre un gran projecte musical. Era Carraixet 72, primera denominació que va tindre el grup, que aquest diumenge celebra els 50 anys.

El grup original es va gestar a les acaballes del 1971 quan un grup de joves de Tavernes Blanques i de la rodalia s’agrupaven en una rondalla dirigida per Giner que va decidir començar a cantar en valencià en plena dictadura franquista. En aquells moments regnava la censura contra tots els intents d’eixir-se'n de la senda marcada pel règim. Per això, apostar per la llengua materna era tota una declaració d’intencions. 

Una de les primeres actuacions de la formació original de Carraixet
Una de les primeres actuacions de la formació original de Carraixet / Carraixet

De fet, el 1979, només set anys després de formar-se el grup, van patir un intent de ser silenciats en un atemptat amb explosius la vespra del Nou d’Octubre mentre actuaven a la plaça dels Furs de València. Un atemptat que es va guardar en la memòria familiar dels Giner i que ningú va reivindicar mai.

Però l'atac no va acabar amb les ganes d’aquesta família de músics i músiques de tocar i cantar i de fer-ho en la seua llengua. I quatre dècades després continuen portant la seua música per tot el territori valencià sense por i carregades d’il·lusió. 

La filla de Lleonard i jurat del programa d'À Punt Family duo Mari Giner, va debutar en la formació amb només deu anys, i des de llavors no l’ha abandonada mai. Amb el temps altres fills de Lleonard –Lleonard, Eva i Mýriam– s’uniren a un grup que ha anat creixent i evolucionant amb el pas del temps i ja abasta tres generacions dels Giner. La formació actual està composta per cinc dones –quatre filles i una neta de Lleonard–, que es defineixen com a valencianes i solidàries i que continuen cantant en valencià. 

Per a celebrar el mig segle del grup faran concerts i presentaran un nou disc al llarg d'aquest 2022.

També et pot interessar

stats