Carmen Flores (defensor del pacient): "La denúncia anònima sobre la mala atenció en l'antic Hospital La Fe és creïble"

L'associació sosté la denúncia a la Fiscalia en la informació anònima, i confirma que no ha rebut cap altra sobre els fets.

La presidenta nacional de l'Associació del Defensor del Pacient, Carmen Flores
La presidenta nacional de l'Associació del Defensor del Pacient, Carmen Flores / À Punt NTC

L'Associació del Defensor del Pacient considera creïble el relat anònim d'una presumpta sanitària que alertava de deficiències greus en l'atenció a pacients de coronavirus a les instal·lacions de l'antic Hospital La Fe de València. I ha anteposat la versemblança d'aquest relat a l'anonimat de la font per a justificar la denúncia que ha presentat a la Fiscalia de València, segons ha explicat als seveis informatius d'À Punt la presidenta nacional de l'associació, Carmen Flores.

Qualifica els fets d'intolerables i d’inassumibles, i considera necessari verificar-los, com ja han fet en altres ocasions a partir d'informacions periodístiques "que ens donen credibilitat", en referència a El Español, que es va fer ressò de la carta. Dies després el digital i El País van publicar la denúncia de la familiar d'un pacient major, que va faltar al centre, amb acusacions similars.

La informació periodística és, de moment, l'única base sobre la qual se sustenta la denúncia del defensor del pacient. Flores ha confirmat a À Punt que l'associació no ha cursat cap queixa o denúncia personal de pacients o familiars alertant de deficiències d'aquest tipus a la Comunitat Valenciana, ni sobre l'atenció a l'antic Hospital La Fe durant la pandèmia.

"Siga anònima o no, la denúncia pot vindre d'un treballador, és obvi", assegura Flores, que considera que els sanitaris no tenen la protecció legal suficient per a denunciar aquest tipus de situacions sense patir represàlies. "Tot el que s'exposa en la denúncia periodística és terrible... Metges que es troben els pacients morts quan van a visitar-los, casos de maltractament... Demanem que s'investigue si n'hi ha hagut, i que es depuren responsabilitats si així es demostra", ha explicat la presidenta de l'associació.

Dues denúncies al jutjat núm. 21 de València

La Fiscalia ha incoat diligències per una investigació penal arran de la denúncia del defensor del pacient, i l'ha traslladada al jutjat d'instrucció número 21 de València. L'òrgan judicial tramita una altra denúncia pels mateixos fets, que dissabte va presentar el Partit Popular, després de la publicació de la carta anònima en El Español.

Flores considera que la pandèmia està revelant "les vergonyes del sistema sanitari valencià", com ha passat en altres autonomies, i critica amb duresa la immediata negació dels fets per part de la Conselleria de Sanitat Universal. "Em sorprén que es diga rotundament que no han rebut cap reclamació. Es pot morir a l'hospital, però com no hi ha reclamacions, no es controla, no? Ens semblen unes declaracions desafortunades", raona la presidenta de l'Associació del Defensor del Pacient, que avisa que "ara mateix les famílies no poden entrar als hospitals, i difícilment poden denunciar allò que no veuen”.

També es mostra molt crítica amb l'absència de denúncies dels sindicats, tot i la petició que s'investiguen els fets que han traslladat les organitzacions. À Punt va contactar aquest dimarts amb la majoria dels sindicats que tenen representació a La Fe, i coincidiren a advertir de la falta de coneixement sobre les deficiències que es denuncien. "No ens sorprén, perquè alguns sindicats es fiquen poc, en aquests temes", ha valorat Flores, preguntada per aquesta qüestió.

També et pot interessar