Carmen Calvo defensa el retorn dels 116 migrants al Marroc després de l'assalt, que ha qualificat d’inacceptable

Els advocats de les persones retornades han anunciat que presentaran un recurs d'alçada.

Calvo durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
Calvo durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres / Chema Moya (Efe)

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha defensat a legalitat de la seua decisió de retornar al Marroc els 116 migrants que van saltar la tanca de Ceuta dimecres passat, un fet que l'executiu ha titlat d'inacceptable i que, ha advertit, no tornarà a consentir. En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, Calvo ha subratllat que l'expulsió d'aquest grup de persones no suposa en cap cas que el govern haja variat “en absolut” la política migratòria. "Una política els pilars de la qual són el respecte pels drets humans i la seguretat de les fronteres i que sempre compleix escrupolosament les lleis nacionals i internacionals", hi ha afegit.

Els fets de dimecres passat suposen "una situació completament diferent" a les operacions de salvament en el mar, més encara perquè els migrants van fer ús "d'eines, i fins i tot substàncies" amb les quals van causar lesions a set agents de la Guàrdia Civil. En opinió de Calvo, no és "acceptable el risc que corren les nostres forces i cossos de seguretat", per la qual cosa el govern espanyol ha avisat que "no mirarà cap a un altre costat" en aquest assumpte. "No és forma de tractar el nostre país, de forma violenta", ha resolt la vicepresidenta, la qual ha assegurat que les més de 100 persones que van entrar de manera irregular i "agressiva" en la frontera de Ceuta han sigut ateses "jurídicament una a una, amb totes les garanties pròpies d'un estat de dret". Amb tot, Calvo ha justificat la devolució d'aquestes persones, totes adultes -ja que els menors s'han quedat a Espanya i "se'ls atendrà com correspon"-, perquè obeeix a un conveni bilateral del 1992 "utilitzat ja en altres ocasions", pel qual el Marroc ha de readmetre els migrants irregulars si es demostra que han accedit des de la seua frontera a Espanya.

Els advocats dels 116 migrants presentaran un recurs d'alçada

Els dotze advocats que dimecres passat van atendre les 116 persones que van saltar violentament la tanca fronterera de Ceuta presentaran un recurs d'alçada contra la devolució d'aquestes al Marroc. La degana del Col·legi Oficial d'Advocats de Ceuta, Isabel Valriberas, ha explicat que els lletrats presentaran recursos d'alçada davant del Ministeri de l'Interior contra la decisió del govern de la nació d'aplicar el conveni que Espanya i el Marroc tenen des del 1992 per a procedir a la devolució dels migrants que arriben de manera il·legal.

"No ens ha donat temps a exercir mesures cautelars", ha explicat Valriberas. "És la primera vegada que es realitza de forma massiva l'aplicació d'aquest conveni", va dir en referència a l'acord entre Espanya i el Marroc del 1992. El que estan estudiant ara els advocats que van assistir els migrants és si l'aplicació d'aquest conveni és correcta i si s'han conculcat drets o no. D'aquesta forma tracten de veure si es pot deixar sense efecte la resolució de devolució. Valriberas ha reconegut que les devolucions en calent es produeixen sense cap tràmit administratiu, encara que, en aquest cas, segons el parer de la degana, "sí que s'han fet expedients administratius, precipitats i massa ràpidament".

Igualment, la degana no ha sabut assegurar si aquest procediment utilitzat sobre la base de l'acord del 1992 es continuarà aplicant i si el Marroc ho acceptarà sempre, considerant que les devolucions efectuades aquest dijous deuen haver sigut acordades entre els ministeris d'Exterior i Interior dels dos països.

Diverses ONG hi mostren desacord

Algunes ONG han assenyalat el "canvi d'estratègia" del govern de Pedro Sánchez amb la immigració i han expressat dubtes respecte de la legalitat d'aquesta expulsió, ja que sospiten que la celeritat amb què es va realitzar, en a penes 24 hores, va impedir que es compliren les garanties i drets dels migrants. És el cas de Save the Children, que ha mostrat "els dubtes” que té relatius a la possibilitat que s'hagen pogut identificar el menors d'edat. "El que va passar ahir no respon a una política centrada en els drets humans i a la defensa de la infància", ha declarat el director general, Andrés Conde.

La Xarxa Espanyola d'Immigració i Ajuda al Refugiat també desconfia que es respectaren les garanties bàsiques dels migrants, i per això ha denunciat davant del Defensor del Poble aquesta "deportació exprés", i ha declarat que li preocupa que "el que no va arribar a fer cap govern anterior s'haja fet ara".

També el director i fundador de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, ha reprovat l'actuació de l'executiu: "El més greu de fer les devolucions en calent és que, si són capaços de fer això en el focus mediàtic, imagina't el que fan enmig del mar, que encara és pitjor", ha remarcat.

Aquestes ONG se sumen així a les crítiques que dijous mateix va fer la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR), la qual ha expressat una "enorme preocupació per aquest canvi d'estratègia del govern espanyol" malgrat que "tracte de justificar-lo en el marc de l'acord amb el Marroc".

Amnistia Internacional va anar més enllà i va exigir a l'executiu que paralitze les expulsions exprés que s'estan produint des d'Espanya cap al Marroc, ja que considera que poden suposar "una violació de drets humans de les persones migrants i possibles sol·licitants d'asil".

També et pot interessar

stats