Càritas València compleix 60 anys ajudant les persones necessitades

Un de cada quatre valencians es troba en risc de pobresa o exclusió social i actualment l'organització atén més de 62.000 usuaris

Càritas cumpleix 60 anys
Elena Andreu
Yolanda Sanz
José Carreño
Cristina Català
26 d'octubre 2021 - 19:07

Un 29,3 per cent de la població valenciana està en risc de pobresa o exclusió social, segons dades de l'INE. És a dir, un de cada quatre valencians. Ajudar totes aquestes persones és la missió que té Càritas València, una institució que enguany fa 60 anys.

Càritas treballa i combat la pobresa i l'exclusió. Unes tasques que queden molt més en relleu quan arriben noves crisis. Un faena, la de Càritas, que només és possible amb l'ajuda imprescindible del voluntariat, com és el cas de Victoriano.

Victoriano, voluntari de Càritas
Victoriano, voluntari de Càritas / À Punt NTC

Victoriano és un històric a Càritas València. Fa 25 anys que treballa com a voluntari atenent persones sense sostre. Segons ha explicat a À Punt, "les persones que viuen al carrer, són les últimes de les últimes".

I aquestes persones sense llar de qui parla Victoriano són en total 831. La missió de les persones voluntàries consisteix a crear un vincle i després atendre qüestions pràctiques.

Càritas València atén ara per ara més de 62.000 usuaris. Es tracta de persones migrants en situació irregular, de famílies monoparentals, de persones majors o sense sostre. Totes elles són les usuàries habituals dels seus programes.

Un dels tallers de Càritas per a dones immigrants
Un dels tallers de Càritas per a dones immigrants / À Punt NTC

Tenen tallers on atenen dones migrants amb els fills. Com ha explicat Mari Luz, una voluntària, "són verdaderes xarxes de dones que estan molt unides". Mari Luz fa 23 anys que hi és voluntària i en fa un balanç molt positiu. "Jo he rebut molt més del que he aportat. Sens dubte", ha dit.

Una sensació que comparteix Paco. Després de 14 anys en Càritas ha passat per diverses funcions. Com ha explicat, la seua ajuda passa per empoderar aquestes persones que no tenen res. Els ajuden a protegir-se "d'una societat que és prou cruel amb els qui no tenen res, una societat on només importen les xifres", ha dit Victoriano.

L'organització Càritas València està integrada en la confederació oficial d'entitats d'acció caritativa i social de l'Església catòlica, que va ser constituïda el 1947 per la Conferència Episcopal Espanyola.

També et pot interessar

stats