El cardenal Joan Josep Omella, nou president de la Conferència Episcopal

L’arquebisbe de Barcelona, molt pròxim al papa Francesc, substituirà Ricardo Blázquez durant els quatre pròxims anys.

El cardenal Juan José Omella, en una imatge d'arxiu
El cardenal Juan José Omella, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i molt pròxim al papa Francesc, ha estat elegit nou president de la Conferència Episcopal Espanyola en substitució de Ricardo Blázquez. El nou cardenal exercirà durant els pròxims quatre anys.

Segons han informat fonts d'aquesta institució, Omella, de 73 anys, ha estat elegit per majoria absoluta i mitjançant vot secret entre els 64 bisbes, arquebisbes i cardenals que podien optar al càrrec. S’ha imposat, així, a l’altre favorit, el cardenal Antonio Cañizares, arquebisbe de València.

Blázquez s'ha acomiadat amb un discurs molt neutre i ha donat les gràcies per la confiança depositada en ell durant aquests últims anys.

Així mateix, ha advertit els bisbes que les eleccions no són un repartiment de poder. “Les eleccions no són oportunitat d'acumular prestigi, sinó ocasió per a mostrar disponibilitat al servei”.

L’home del papa a Espanya

Omella és un home senzill que es defineix a si mateix com "un rector de poble", al qual no li agraden els càrrecs ni l'ostentació ni els protocols, i partidari sempre del diàleg, de bastir ponts i de la fraternitat.

Nascut en 1946 a Queretes (Terol), a la franja catalanoparlant limítrof amb Catalunya, diuen que és el bisbe que més s'assembla en caràcter i pensament al papa Francesc, amb qui manté plena sintonia i una relació habitual.

Quan el papa el va nomenar el 2015 arquebisbe de Barcelona, els vaticanistes ja van pronosticar que era l'home triat pel pontífex per a reformar l'Església a Espanya i canviar el rumb que va deixar el mandat del conservador Rouco Varela.

També et pot interessar

stats