Cara unflada, un dels efectes secundaris de la vacuna de Pfizer

L'Agència Europea de Medicaments connecta la vacuna amb alguns casos en persones que prèviament havien rebut tractaments estètics

La vacuna de Pfizer BioNTech és una de les que s'estan administrant a Espanya
La vacuna de Pfizer BioNTech és una de les que s'administren a Espanya

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha conclòs aquest divendres una investigació de diversos casos d'unflament facial després de la vacunació amb Pfizer/BioNTech en persones amb antecedents de tractaments de farciments dèrmics i considera que hi ha “almenys una possibilitat raonable” que siga un efecte secundari de la vacuna.

Segons les conclusions obtingudes pel comité de seguretat (PRAC), l'unflament facial en persones amb antecedents d'injeccions amb farciments dèrmics s'ha d'incloure en el prospecte com un efecte secundari possible de la vacuna contra la Covid-19 de Pfizer, encara que manté que el balanç entre benefici i risc del fàrmac continua sent positiu i “es manté sense canvis”.

Les campanyes de vacunació massiva han tret a la llum que diverses persones vacunades amb Comirnaty, nom comercial de la vacuna, han desenvolupat aquesta reacció facial, segons es reflecteix en totes les evidències disponibles i els detalls que acompanyen els casos notificats en la base de dades europees per a presumptes efectes secundaris, EudraVigilance.

Aquest no era un dels efectes adversos de Pfizer detectats durant els assajos clínics en voluntaris als quals es va injectar el preparat, la qual cosa es va fer només en un nombre determinat de persones.

“El PRAC va considerar que hi ha almenys una possibilitat raonable d'una associació causal entre la vacuna i els casos notificats d'unflament facial en persones amb antecedents d'injeccions amb farciments dèrmics, unes substàncies blanes semblants a un gel que s'injecten sota la pell”, subratlla l'agència.

Aquest efecte secundari no s'estén a la resta de la població que no compleix aquest perfil d'antecedents de farciments dèrmics.

Una de cada quatre persones vacunades amb Pfizer experimenta efectes secundaris sistèmics (no al lloc de la punxada) que són lleus, sobretot mal de cap i fatiga, que arriben al punt àlgid en les vint-i-quatre primeres hores i solen durar entre un i dos dies, segons un estudi realitzat pel King's College de Londres.

Des de l'inici de les campanyes de vacunació a la fi del 2020, els efectes més freqüents han inclòs calfreds i tremolors, diarrea, febre, artràlgia (dolor a les articulacions), miàlgia i nàusees, mentre que al lloc de la injecció han sigut mal, inflor, sensibilitat, enrogiment, picor, calor i inflamació de les glàndules axil·lars.

També et pot interessar

stats