La cara i la creu de les pluges: embassaments plens enfront de possibles pèrdues en les collites

Les pluges han deixat nombrosos danys, però la Unió de Llauradors reconeix que, en molts sentits, també han sigut beneficioses.

La cara i la creu de les pluges: embassaments plens enfront de possibles pèrdues en les collites
La cara i la creu de les pluges: embassaments plens enfront de possibles pèrdues en les collites

Aquesta tardor està sent especialment plujosa, i tot i la part negativa que han suposat el colapse de les vies de circulació, la suspensió de les classes a molts centres educatius i les inundacions produïdes a municipis com Torrevella o Tavernes de la Valldigna, les últimes precipitacions també han deixat una part positiva.

L'últim episodi de pluges fortes, el segon d'aquesta tardor, ha provocat que els embassaments de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer hagen pujat, en només 7 dies, fins als 21 hectòmetres cúbics. Així, el total d'aigua embassada és de 1.056 hectòmetres cúbics.

Les noves aportacions d'aigua han deixat els pantans de la conca del Xúquer en vora un 32% de la seua capacitat, el que suposa tindre a l'abast un 5% més d'aigua que l'any passat. Aquesta és la cara més amable del temporal.

La més negativa, d'altra banda, la trobem en alguns punts del camp valencià on ja es fa balanç de les pèrdues, encara que des de la Unió de Llauradors diuen que fer una estimació de danys resultaria “totalment impossible de realitzar perquè encara no hi ha dades objectives”.

De moment, no es pot accedir a moltes de les vora 4.500 hectàrees que han acabat anegades i l'organització agrària ha advertit que, en funció de com es desenvolupe la climatologia, es podria estar parlant de danys importants provocats per les pluges torrencials a les comarques de La Safor, La Ribera Alta i Baixa, L'Horta i el nord de La Marina Alta.

Les pluges, en conjunt, han matisat des de la Unió, serviran per a “estalviar regs, recarregar els aqüífers, omplir els naixements dels rius, netejar els arbres per a evitar possibles plagues, augmentar el calibre de la fruita i regenerar les pastures”. No obstant això, detallen, les zones més baixes dels termes municipals, els camps, són on s'ha produït la major afecció.

Collites perdudes

A banda del balanç que es puga fer una vegada comptabilitzats els danys, el que ja han donat per segur els llauradors és la pèrdua de les collites, sobretot de cítrics, en alguns camps, especialment els situats en les marjals de Tavernes de la Valldigna i Gandia.

Els danys podrien produir-se tant per l'aparició de fongs a causa de l'excés d'humitat i l'augment de la calor, com per asfíxia radicular, el que dependrà del clima dels pròxims dies. En qualsevol cas, ja s'ha augurat que, si s'agilitza la recollida de les taronges i mandarines, de cara a la segona part de la campanya d'enguany es podria salvar la situació, que, com a conseqüència, veuria incrementat el preu de la fruita.

Pel que fa a les hortalisses, les zones més afectades per les pluges serien la Ribera Baixa, l'Horta, el Camp de Túria i el Baix Maestrat, i també patiria lleument la campanya de la xufa, que es veurà endarrerida quasi un mes.

La cara oposada de la moneda estarà en els cultius d'interior per als quals les pluges ha assegurat la Unió “són molt beneficioses i compensaran, en part, els efectes negatius de la sequera que s'arrossega des de fa diverses campanyes”. Així, la vinya i l'ametller acumulen reserves d'aigua, i també l'olivera, encara que les precipitacions comportaran un lleuger retard en la campanya de recol·lecció, sobretot en zones més primerenques.

Les infraestructures rurals, també deteriorades

A les zones amb més precipitacions, la Unió veu “danys importants” en camins rurals i infraestructures agrícoles, de les quals han dit són les “grans oblidades”. Per aquest motiu, sol·licitarà una sèrie de mesures per a les persones afectades, com exempcions fiscals i de Seguretat Social. També, que es financen els tractaments per a intentar salvar les collites o es puguen pal·liar els possibles sobrecostos derivats del temporal.

També et pot interessar

stats