La Canyada clama per la llibertat d'expressió

Els veïns del barri de Paterna han rebut una sanció per una manifestació celebrada a l'abril.

Els veïns s'han manifestat al voltant de l'eucaliptus
Els veïns s'han manifestat al voltant de l'eucaliptus
À Punt Esports
À Punt Esports @apuntesports
Maria Gómez
Luis Serrano
15 d'agost 2018 - 19:20

Els veïns del barri de la Canyada, a Paterna (Horta Nord), s'han concentrat aquest matí al voltant d'un eucaliptus de vora 100 anys amb pancartes per a reclamar llibertat d'expressió, després que dos d'ells han rebut la notificació d'una denúncia per part de la Policia Local de Paterna amb una sanció de 601 euros.

Tot començà a l'abril. Un veí reparava la tanca de sa casa i va seccionar una part de les arrels d'un eucaliptus centenari de 25 metres d'alçària i un tronc de 120 centímetres de diàmetre. Els tècnics de l'Ajuntament de Paterna consideraren que existia risc de caiguda i s'havien de podar les branques per a evitar danys materials i personals.

El 23 d'abril, mentre els operaris realitzaven la poda, un grup de veïns s'acostà a l'eucaliptus. Segons el president de l'Associació de Veïns de la Canyada, Fernando Casanova, els veïns només volien informació al voltant de les actuacions que estaven duent-se a terme amb l'exemplar monumental. Davant de l'absència de respostes, protestaren per por que l'Ajuntament acabara talant l'eucaliptus. Així, en paraules del president: "considerem una animalada tallar un arbre de tants anys. No volem entrar en conflicte amb el veí. Si ha de tallar una part de les arrels perquè afecten la seua propietat, que ho faça, però no pensem que siga un risc per a ningú que l'arbre continue dret. L'eucaliptus és una part del patrimoni mediambiental de tots els veïns de la Canyada".

Ningú esperava que el govern municipal actuara d'aquesta manera davant d’una protesta pacífica i totalment espontània com la que va tindre lloc aquell dia, però ara no descarten que arriben més denúncies. La regidora d'Igualtat, Patrimoni i Promoció lingüística de l'Ajuntament de Paterna, Carmen Gallà, també considera desproporcionada la mesura i ha afirmat: "estic ací per a donar suport als meus veïns i veïnes, la gent va exercir el seu dret a la lliure expressió i a la defensa d'un element de la natura. Estic en contra de l'aplicació de la llei mordassa i s'ha de respectar la llibertat d'expressió".

Els veïns han agraït el suport de la regidora, alhora que alguns com Alejandro Gisbert, un dels més afectats en el vessant sentimental, han volgut compartir records de l'eucaliptus: "era el punt de reunió dels meus amics i meu. Quan érem més jovenets totes les nits quedàvem davall de l'eucaliptus i tot començava ací, aquet arbre era prou important per a nosaltres." Lidia Arteaga, una altra veïna, desitja que els seus fills puguen continuar gaudint d'ell.

L'eucaliptus és un símbol del barri de la Canyada i els veïns continuaran amb la seua lluita per a mantindre'l dret i per la llibertat d'expressió.

També et pot interessar

stats