El canvi climàtic fa caure un 35% les aus migratòries a les Columbretes

Un estudi ha identificat 716 exemplars de 34 espècies, un nombre inferior a l'habitual a conseqüència dels episodis de pluja a Alemanya

Imatge d'arxiu del pas d'aus migratòries per les illes Columbretes
Imatge d'arxiu del pas d'aus migratòries per les illes Columbretes / Columbretes Islands at Mediterranean sea, Spain.

Una investigació acadèmica internacional que analitza el comportament de les aus migratòries al Mediterrani al seu pas per les illes Columbretes mostra un descens d'un 35% en la població de pas d'aquestes, a causa de les inclemències meteorològiques a conseqüència del canvi climàtic.

L'Ajuntament de Castelló de la Plana, a través de la Regidoria de Transició Ecològica, participa per primera vegada en aquesta investigació, mentre que les Columbretes participen des de 1994 en la campanya "Piccole Isole" que coordina l'Institut Nacional de Biologia de la Sevaggina d'Itàlia i del qual formen part diferents entitats acadèmiques de països europeus.

L'objectiu de l'Ajuntament castellonenc és comprovar l'evolució de la biodiversitat de les illes i incidir en la millora de les condicions, segons fonts municipals.

El regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, ha presentat aquest dijous en una roda de premsa l'estudi al costat de Joan Castany, del Grup Au d’Ornitologia que ha dut a terme les campanyes d'anellament a les Columbretes.

Castany ha explicat que en els treballs de primavera de l'última campanya s'han identificat 716 exemplars de 34 espècies i ha apuntat que hi ha hagut un descens d'un 35% a conseqüència dels episodis de pluja a Alemanya.

L'ornitòleg ha ressaltat que la finalitat d'aquesta campanya és reforçar la projecció internacional de les Columbretes i afavorir-ne la divulgació de la riquesa ambiental.

L'estudi té l'objectiu d'estudiar el comportament migratori de les diferents espècies d'ocells migradors i conéixer el paper que juguen les illes com a àrea de descans dels ocells durant la seua migració a través del Mediterrani. En els 28 anys que col·labora per les Columbretes han passat 53 anelladores.

La Regidoria de Transició Ecològica ha organitzat per al 28 de maig, amb motiu del Dia dels Parcs Naturals, una activitat per a posar en relleu les Columbrets, amb una visita al Centre d'Interpretació de Columbretes situat en el Planetari, que comptarà també amb la projecció del documental "Aïllats" i un debat.

També et pot interessar

stats