Així és el canó sònic que prova la Policia Local de València per a dissoldre manifestacions

La gran potència que té permet que els missatges s'escolten de manera clara a una distància de fins a 200 metres 

El canó sònic que ha arribat a la Policia Local de València

Dissoldre manifestacions amb soroll en lloc de porres o bales de goma. És el que permet el nou canó sònic que està provant la Policia Local de València, una ferramenta que ja usen altres cossos de seguretat nord-americans per a dispersar persones en grans concentracions. 

El funcionament de l'aparell és senzill: el mecanisme pot emetre un so estrident, que abasta una distància molt més gran que els megàfons o altaveus convencionals. Precisament perquè és tan molest, resulta útil per a dispersar aglomeracions de gent en determinades situacions. 

Ara la Policia Local de València estudia la possibilitat d'adquirir un canó sònic i durant una temporada provarà aquesta eina en el marc d'un projecte europeu per a potenciar la seguretat en ciutats intel·ligents. Segons ha explicat el cap de la secció de Projectes Europeus del cos municipal, José Luis Diego, principalment es contemplen dues funcionalitats per al dispositiu. Primer, com a element dissuasiu en cas de conflicte, per a dispersar manifestacions o baralles. Segon, com a ferramenta informativa per a llançar missatges sonors a la ciutadania. 

El principal avantatge és la gran potència que té, ja que pot escoltar-se en un radi de 200 metres a la redona. "En determinades freqüències, arriba de manera clara i nítida a tot aquell destinatari potencial del missatge", explica Diego. Una altra de les virtuts és que pot enfocar-se directament a un grup concret de persones, per exemple si estan protagonitzant un altercat.

Les veus més crítiques amb aquesta arma sonora asseguren que el molest soroll pot causar danys en l'oïda. Però el model que està en proves a la Policia Local de València no és "gens lesiu" per a les persones. Això és, almenys, el que ha assegurat el fabricant al cos municipal, que ara podrà comprovar el nivell de seguretat del canó sònic per a determinar els usos que se li donaran. "Pot ser útil en situacions de rescat o per a llançar avisos en casos d'emergència", ha puntualitzat el regidor de Seguretat Ciutadana, Aaron Cano.

La Policia Local de València posarà en marxa diversos simulacres per a testar la usabilitat del canó sònic abans de decidir si finalment l'adquiriran o no.

També et pot interessar

stats