Camps es desvincula de la visita del papa a València i nega relació amb la Gürtel

Assegura que no sabia de l'existència d'Orange Market malgrat que molts testimonis l’assenyalen com la via d’entrada de la Gürtel a València.

Portada: Camps, després de declarar en el juí per la visita del papa a València

L’expresident de la Generalitat Francisco Camps s'ha desvinculat aquest dijous de l'organització dels actes amb motiu de la visita del papa Benet XVI a València l'any 2006, causa que es jutja a l'Audiència Nacional. A preguntes de la fiscal Anticorrupció, ha negat haver ordenat adjudicar a empreses de Francisco Correa, líder de la trama Gürtel i un dels principals acusats en el juí, el muntatge de les pantalles i la megafonia per a l'esdeveniment religiós: “Mai he tingut cap relació amb Francisco Correa, de cap tipus. Ni personal, ni telefònica, ni epistolar”.

L’exdirigent autonòmic estava citat com a testimoni en el juí que investiga les irregularitats en els contractes públics de la visita de Benet XVI a la ciutat. Camps ha arribat passades les 10 del matí a la Ciutat de la Justícia de València, des d’on ha prestat declaració per videoconferència.

Davant el tribunal ha reiterat el que, segons ell, porta defensant durant onze anys: que no coneixia Correa ni l'existència d'Orange Market, la filial valenciana de la trama Gürtel. També ha negat conéixer Álvaro Pérez, el Bigotes, altre dels líders de la trama i exgerent d'Orange Market, i ha dit que només mantenien una relació professional. Ha dit, de fet, que no aniria amb ell “ni a la cantonada”.

Declaració tensa

Declaració tensa

La declaració de l'expresident valencià ha sigut molt tensa i bronca, especialment durant l'interrogatori de la Fiscalia Anticorrupció. El ministeri públic intenta esbrinar si Camps era la persona que ordenava contractar amb les empreses de la trama Gürtel a la Comunitat Valenciana. Tot i que no està en el banc dels acusats en aquesta causa judicial, diversos testimonis l’han assenyalat com la via d’entrada de la xarxa corrupta a la ciutat pel seu contacte directe amb el Bigotes.

Però Camps ha negat la versió que va donar Francisco Correa al tribunal el passat 9 de març, quan va assegurar que va mantindre una trobada "casual" amb l’expresident valencià en la boda de la filla de l’expresident espanyol José María Aznar. Segons el relat de Correa, en eixa cerimònia va ser també on Camps hauria conegut l'exgerent d'Orange Market, fets que ha contradit Camps. Sobre l'empresa, ha assegurat que no va saber-ne fins el 2009, quan es van fer les primeres detencions i es va destapar el cas Gürtel.

També ha dit que no va donar instruccions a l'exdirector general de Radiotelevisió Valenciana (RTVV), Pedro García, perquè el subministrament de pantalles i megafonia que s'instal·laren durant la visita papal fora assignat a l'ens públic. Segons ha dit, eixe tipus de decisions les pren el Vaticà.

Abans que Camps, ha declarat, també com a testimoni, qui va ser director de Producció d'Orange Market, Juan José Rincón. L'ha assenyalat a ell des de les primeres preguntes, juntament amb l'ex-secretari general del partit, Ricardo Costa, com les persones que encarregaven l'organització dels actes del partit i de la Generalitat. També ha dit que desconeix si des de RTVV es va encarregar a aquesta empresa algun treball relacionat amb la visita del papa a València, però sí que ha assegurat que l'exdirector general, Pedro García, va visitar en alguna ocasió les oficines de la filial valenciana de Gürtel.

L'exregidor del PP a Majadahonda, José Luis Peñas, considerat el delator de la trama corrupta, ha sigut un altre dels testimonis que també ha assenyalat directament Camps. Peñas explicava aquest dimecres davant del tribunal que el Bigotes tenia a València el “màxim contacte”, un “accés directe” com era el de l'aleshores president del Consell.

La presumpta implicació de l'expresident valencià en la trama corrupta també ha eixit a col·lació en les declaracions de Pedro García, que després de la mort de Juan Cotino queda com un dels principals acusats en el procediment judicial. A preguntes de la Fiscalia, García va reconéixer haver rebut i donat instruccions perquè l’empresa pública contractara el servei de pantalles i megafonia en la visita del papa Benet XVI a empreses del Bigotes. Una orde que, va assegurar, havia rebut prèviament de Camps: “Rep una telefonada de Camps en què em diu que no em negara a res del que em plantejaren; que no hi posara cap impediment”, va declarar.

A l'eixida de la Ciutat de la Justícia, on l'esperaven els mitjans de comunicació, Camps ha tingut un record per a l'expresident de les Corts Juan Cotino, també imputat en la causa judicial fins que va morir per coronavirus el passat mes d'abril. De fet, ha revelat que ell mateix i el fill han patit la Covid-19. A preguntes dels periodistes sobre el testimoni que ha donat en l'Audiència Nacional, ha aclarit que no es desvincula de l'organització dels actes relacionats amb la visita del papa a València, sinó que cal diferenciar entre la V Trobada Mundial de les Famílies i la visita de Benet XVI. Camps ha explicat que li ha dit al tribunal que l'esdeveniment religiós va acordar-se amb el papa anterior, Joan Pau II, anys abans. Però que en morir, el seu successor, Benet XVI, fou qui decidí vindre a València a eixa trobada mundial.

En la sessió d'aquest dijous estan citats també per a declarar com a testimonis l'expresident del Consell, Víctor Campos, que ja va ser condemnat a pagar una multa de 9.600 euros en la causa dels trages, i el secretari de l'arquesbisbat, Antonio Ramón Corbí. Tot i que no se'ls investiga en la causa que instrueix l'Audiència Nacional des de Madrid, sí que ho estan sent en el procediment que tenen obert els jutjats valencians per les presumptes irregularitats en les contractacions de la fundació organitzadora de la V Trobada Mundial de les Famílies.

Investigat en altres causes

Finalment Camps no s'ha acollit al dret a no declarar tot i els procediments que hi ha oberts contra ell. L'expresident del Consell està sent investigat per les presumptes irregularitats en les contractacions de la fundació organitzadora de la V Trobada Mundial de les Famílies per a la visita del papa, assumpte que va derivar de la causa que va instruir el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata. En aquest procediment es troba en qualitat de partícip a títol lucratiu. A més, també està processat en l'Audiència Nacional per suposats tripijocs en l'adjudicació de la Generalitat a Orange Market en l'edició de Fitur de 2009.

L’exvicepresident Campos també s’hi desvincula

Aquest dijous també ha comparegut l’exvicepresident del Consell Víctor Campos, que s’ha desvinculat de la decisió d’encarregar a RTVV les pantalles. Campos ha indicat que l'Arquebisbat va fer una proposta i ha afegit: “A tots ens va semblar bé”.

Durant la jornada també han declarat davant el tribunal l’extreballador d'Orange Market Juan José Rincón; l'excap de l'empresa del sòl d'Arganda del Rey, César Tomás Martín Morales; i el secretari de l'Arquebisbat, Antonio Ramón Corbí.

També et pot interessar

stats