Les campanyes de sexualitat: menys efectives que abans?

Els experts creuen que la causa principal de l'increment de malalties de transmissió sexual és una caiguda de l'ús del preservatiu

Sexualitat / À Punt NTC

En els últims anys s'ha detectat un increment de les malalties de transmissió sexual al nostre territori. Encara que a la majoria de centres educatius ja treballen per a conscienciar sobre l'ús de mètodes de prevenció, hi ha una forma de 'U' a l’evolució de les ITS: sobretot, la sífilis, la gonorrea i altres malalties virals. Així ho manifesta Fina Ibáñez, cap de secció del CIPS d’Alacant. Això es deu a “la relaxació, la pèrdua de la por i la baixada de l’ús del condó”, ha assegurat. Segons les dades, des del 2010 la tendència és un augment important de les ITS. 

Aquest increment podria revertir-se, segons els experts, amb campanyes de conscienciació tan potents com aquell anunci famós que deia “Póntelo, pónselo”. Per a Ibáñez, una altra manera de previndre aquesta pujada és a través de l’educació. 

“Podem començar amb una educació sexual, que ha de tindre l'inici des del principi de tot”, puntualitza Ibáñez. Però no només això. Als centres també s'ensenya què és el consentiment, l'aspecte biològic... I es resolen molts dubtes.

Beatriz Hernández, sexòloga de l’Associació Dessex, explica: “Més que centrar-nos en allò que els joves ens pregunten, ens centrem en allò que no ens pregunten. Per exemple, com es posa un preservatiu?”. Encara que molts xics i xiques asseguren saber-ho tot, hi ha molts altres dubtes que no acaben de tindre clars. Sobretot, per als xics, que solen ser els que, segons els educadors sexuals, no volen utilitzar preservatiu.

De moment, segons les dades, l'augment dels contagis d'aquestes malalties de transmissió sexual demostra que l’educació sexual és una assignatura pendent. 

També et pot interessar

stats