Caminar descalç afavoreix la intel·ligència durant el creixement del nadó

Evitar les sabates ajuda a desenvolupar la sensibilitat del tacte, enfortir els músculs i millora la postura corporal

Els especialistes en podologia, a favor de caminar descalços durant els primers anys de vida / À Punt NTC

En l’imaginari popular hi ha nombroses creences sobre les conseqüències perjudicials per als nadons de no portar cap tipus de calcer, com agafar refredats o virus respiratoris. Lluny d’aquestes teories, la ciència confirma en diversos estudis que caminar descalç no és perillós, sinó tot el contrari: durant els primers anys de vida afavoreix que els xiquets i xiquetes siguen més intel·ligents.

Així ho asseguren també els especialistes en podologia. Els bebés haurien d’anar sempre descalços, ja que és el que els ajuda a desenvolupar la sensibilitat del tacte, enfortir els músculs dels peus i les cames i els proporciona una millor postura corporal.

És, a més, una etapa per a descobrir el món per primera vegada i la planta del peu actua com una porta d’entrada a molts estímuls sensorials. “Si els posem obstacles, no rebran aquest tipus d’informació. Els que sí que ho fan, es desenvolupen més prompte i d’una manera més normal”, ha advertit Jairo Casal, podòleg de la Unitat Podoactiva de l’Hospital Vithas 9 de Octubre.

Tenint això en compte, les primeres sabates s’han de començar a portar quan el xiquet o xiqueta ja ha aprés a caminar i ha eixit de casa. En aquest moment, també és important triar un calcer respectuós amb el peu. “Hem d’evitar sabates molt rígides o amb elements molt durs, ja que és una etapa de llibertat de moviment perquè desenvolupen la musculatura”, ha explicat Casal. 

Un creixement vital per a conformar correctament l’arc plantar, que va formant-se en els primers cinc anys de vida i serà el que els dotarà d’equilibri i estabilitat.

També et pot interessar

stats