Calor que podria ser de rècord per al cap de setmana i els pròxims dies

Des d'aquest dissabte comencen a pujar les temperatures amb unes màximes sense precedents en el mes de desembre

S'espera que la pujada de temperatures arribe a màxims sense precedents en desembre
La pujada de temperatures despuntarà dilluns i dimarts

Després d'una primera meitat del pont amb temperatures més fresques, vent fort de mestral i ponent i pluges des de l'interior, encetem el cap de setmana amb una previsió radicalment diferent. A partir d'aquest dissabte començarà a dominar un anticicló que portarà un augment progressiu de les temperatures i que podria arribar a superar els registres històrics en els pròxims dies.

Dissabte s'espera arribar a màximes de 23 graus a comarques com el Camp de Morvedre, el Baix Segura o l'Alt Palància, mentre que a l'interior, com al Racó d'Ademús, es registraran mínimes de 0 °C, però es podrien assolir els 18 °C durant el dia.

Amb aquesta situació d'estabilitat, la massa d'aire no es renova i això tindrà com a conseqüència una pujada continua de les temperatures fins que canvie aquest comportament tèrmic a partir del pròxim dimecres. Així, les temperatures continuaran pujant diumenge, amb una previsió de màximes molt elevades entre dilluns i dimarts, causades per l'entrada del ponent.

El pont acabarà amb màximes que podrien arribar als 20 °C a l'interior i que podrien superar fins i tot els 26 °C en punts del litoral i prelitoral. És el cas de la ciutat de València i l'Horta, on diumenge s'esperen mínimes d'11 °C i màximes de 25 °C. Temperatures paregudes també a municipis com Elx, amb màximes de 24 °C, o a l'interior, on es preveuen 23 °C a Atzeneta del Maestrat o 25 °C a Xulilla, als Serrans.

A punt de sobrepassar el rècord històric de desembre

Amb aquesta pujada progressiva de les temperatures, s'espera que dimarts els termòmetres marquen les xifres més altes d'aquests dies i podrien superar els rècords registrats fins ara. Aquest episodi càlid no tindria precedents al territori valencià i no es tractaria només de registres històrics en municipis puntuals, sinó que es podria sobrepassar la temperatura mitjana de tot el territori registrada en un mes de desembre.

Temperatura mitjana a la Comunitat Valenciana en desembre des del 1950
Temperatura mitjana a la Comunitat Valenciana en desembre des del 1950 / À Punt Oratge

Aquesta anomalia podria suposar una diferència d'entre 8 °C i 10 °C en la mitjana habitual d'aquestes dates, segons el registre històric que va començar el 1950. La temperatura mitjana de la Comunitat Valenciana podria superar dimarts els 17 °C, amb termòmetres a comarques com la Costera o la Ribera que fregaran els 30 °C. Així, localitats com València, Alacant o Parcent (Marina Alta) podrien superar fins en tres graus els rècords de màximes registrats mai.

Possibles rècords de calor
Possibles rècords de calor / À Punt Oratge

També et pot interessar

stats