Es calcula que la Comunitat Valenciana inverteix més de 400 milions per a pagar les despeses sanitàries dels desplaçats

Aquestes despeses haurien d’estar cobertes per un fons de compensació a càrrec del govern central.

VÍDEO | Es calcula que la Comunitat Valenciana inverteix més de 400 milions per a pagar les despeses sanitàries dels desplaçats

Les partides econòmiques que la Comunitat Valenciana destina a les despeses sanitàries dels desplaçats haurien d’estar cobertes per un fons de compensació a càrrec del govern central. Aquest fons, a hores d’ara, encara no cobrix l’atenció especialitzada i hospitalària. 

El Ministeri de Sanitat va crear l’any 2012 un mecanisme de compensació econòmica entre les comunitats autònomes anomenat Fons de Garantia Assistencial. L’objectiu d’aquesta mesura es basava a respondre a la despesa a què se sotmeten els territoris que reben un nombre elevat de desplaçats temporals d’altres llocs de l’Estat, especialment en temporada turística. Es tracta d’una compensació que es va posar en marxa al 2014 en l’atenció primària i la prestació farmacèutica ambulatòria, però no ha arribat a implantar-se en l’atenció especialitzada. 

La Comunitat Valenciana es veu afectada doblement, no sols per ser una destinació turística, sinó també per tractar-se d’un territori de pas. Des del 2012, la Comunitat Valenciana ha hagut de suportar tota la càrrega econòmica d’aquesta atenció sanitària especialitzada, tant en consultes com en hospitals, sense rebre cap tipus de compensació.  Segons el director general de Farmàcia, José Manuel Ventura, es calcula que la quantitat invertida per a afrontar aquesta despesa podria superar els 400 milions d’euros. 

També et pot interessar

stats