Cal repensar de nou les festes de Nadal?

Una microbiòloga basca considera que ni el certificat Covid ni les vacunes seran suficients per a frenar l'expansió del coronavirus i demana replantejar-se esdeveniments que impliquen aglomeracions

L'ambaixador dels Reis d'Orient desfila pels carrers d'Alcoi, en arxiu
L'ambaixador dels Reis d'Orient desfila pels carrers d'Alcoi, en arxiu / Marc Mullor

Poc més d'un mes abans de Nadal, el repunt de contagis ja està deixant pas a veus expertes que demanen repensar aquesta època en què les aglomeracions són habituals. La microbiòloga de la UPB/EHU Miren Basares considera que la implantació del certificat Covid és "una mesura més" i que ni aquesta ni les vacunes seran suficients per a frenar l'expansió del virus. Cal recordar que al País Basc la incidència acumulada se situa ja en 201,89 casos per cada 100.000 habitants, la segona més elevada després de la veïna Navarra. Per això ha demanat que s'acompanyen amb més demanades com "repensar" els esdeveniments que puguen suposar aglomeracions, tal com l'Azoka de Durango o les cavalcades d'Olentzero i Reis.

Entrevistada a Onda Basca, Basares ha subratllat la importància de "posar capes o traves" al virus perquè no arribe a l'ésser humà. "Moltes vegades pensem que potser aquest passaport pot ser vàlid per a entrar en una discoteca i en aquella discoteca i, després, tothom pot estar sense màscara. Això seria un error", remarca. I agrega que no tot es resol vacunant. "Cap de les mesures que tenim actualment són 100% efectives", subratlla.

Respecte a la possibilitat d'evitar les aglomeracions en municipis d'alta incidència, recorda que el virus es transmet en interiors sobretot, però també en exteriors, quan hi ha un mal ús de la màscara o no es manté la distància de seguretat. "Actualment, tal com tenim les taxes de transmissió i entrant en l'hivern, on conviurem amb altres virus com el de la grip que ja està arribant a nosaltres, hauríem de repensar aqueixes aglomeracions", ha reiterat.

També et pot interessar

stats