Els caçadors valencians alerten que la plaga de conills al camp posa al límit la seua activitat

La normativa estableix que la superpoblació de l’animal només es pot erradicar amb escopetes

Un conill en un camp d'Estubeny, a la Costera / À Punt NTC

Els caçadors valencians alerten que la plaga de conills en tot el territori està posant al límit l'activitat. Fins a 177 municipis tenen una superpoblació que, per llei, és obligatori erradicar únicament amb escopetes, i els caçadors diuen que en falten. Un equip d’À Punt Notícies ha anat a Estubeny, a la comarca de la Costera, per a comprovar el mal que fan els conills al camp i la impossibilitat d'eliminar-los.

El llaurador Sebastià Barber, per costum, du sempre la malla de fil de ferro darrere, però hi ha tant de conill que no dona l'abast. Es tracta d’animals híbrids, de més voracitat i amb més cries per llorigada, unes sis de mitjana. Arrasen els brots verds i les soques que troben i més ara en temps de sequera.

La destrossa obliga a presentar una queixa a l'ajuntament perquè s'avise els caçadors d'Estubeny. Això és el que estableix una normativa del 2009. “Estem en el punt que hem de demanar molts dies de feina per a poder atendre les queixes dels llauradors, que es veuen superats per esta plaga i que necessiten poder guanyar diners”, explica Lorena Martínez, presidenta de la Federació de Caça de la Comunitat Valenciana.  

Un total de 177 municipis es veuen afectats per una plaga que afecta tota classe d’arbres i que causa pèrdues anuals de més de cinquanta milions d’euros anuals. Mentrestant, els caçadors demanen una revisió normativa que descarregue l’obligació que tenen per a fer front a un problema que, remarquen, ells no han ocasionat. 

També et pot interessar

stats