Bussos militars desactiven bombes de la Guerra Civil en el port de València

Un equip de la Unitat de Bussejadors de Mesures Contramines de l'Armada ha inactivat tres projectils

Imatge d'arxiu del port de València
Imatge d'arxiu del port de València / À Punt

Un equip especial de desactivació d'explosius de la Unitat de Bussejadors de Mesures Contramines (UBMCM) de l'Armada, amb base a Cartagena, ha inutilitzat aquest dilluns tres projectils de la Guerra Civil que estaven submergits a 16 metres de profunditat al costat del moll de creuers número tres de València.

La localització d'aquests artefactes, segons ha informat l'Armada, va ser possible per l'avís de particulars a la Comandància Naval de València, que alhora va notificar el fet a la Guàrdia Civil.

La Benemèrita va enviar a la zona el Grup d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) destacat a València, que va confirmar i va identificar la troballa com un possible projectil, i en va localitzar dos més, i el fet es va comunicar al Centre d'Operacions i Vigilància d'Acció Marítima (COVAM) de l'Armada a Cartagena.

La desactivació d'aquests artefactes, dos de 105 mm de calibre i un de 155 mm, es va produir 'in situ', mitjançant l'ús de càrregues explosives especials.

L'operació va ser coordinada per la Comandància Naval de València, amb la col·laboració de l'Autoritat Portuària i la Capitania Marítima de València, la Guàrdia Civil amb dues embarcacions del Grup d'Activitats Subaquàtiques i una altra del Servei Marítim, i la Unitat Militar d'Emergències (UME) amb l'assistència d'una ambulància de suport vital avançat.

La Unitat de Bussejadors compta amb personal especialista en desactivació d'artefactes explosius submarins, a més de bussejadors especialitzats en tècniques d'inutilització de mines submarines (EOD-Sub), ha informat l'Armada.

També et pot interessar

stats