Bussejadors voluntaris retiren més de 350 quilos de fem a les platges valencianes

Tovalloletes íntimes, vapejadors i, fins i tot, matalassos. Una iniciativa global per a la neteja de la mar i els oceans trau a la llum les deixalles que s’amaguen davall la superfície marina

Baix de la supefície marina s'amaguen deixalles de tota clase
Baix de la supefície marina s'amaguen deixalles de tota clase / Gogo Lobato

Més d’un centenar de bussejadors voluntaris han participat aquest cap de setmana en la IX Gran Neteja Internacional de Fons Marins a la Comunitat Valenciana. La iniciativa internacional ha convocat milers de persones a submergir-se en aigües de diferents punts del planeta per a traure tots els residus possibles amb una finalitat benèfica, però també amb l’objectiu de visibilitzar la gran quantitat de fem que acaba inundant mars i oceans.

Un dels bussejadors voluntaris treballa arreplegant fem del fons marí
Un dels bussejadors voluntaris treballa arreplegant fem del fons marí / Proyecto Libera

Malgrat la mala visibilitat de la mar, menys de dues hores d’immersió han sigut suficients perquè els equips tragueren a la llum deixalles de tota classe: burilles, plàstics, xeringues amb agulles, piles, coixins, pneumàtics, vapejadors i, fins i tot, objectes grans com cadires o matalassos.

Antonio Esteve, un dels voluntaris que hi ha participat, destaca que si hi ha un objecte que es troba per tot arreu, són les tovalloletes higièniques. “És una barbaritat la quantitat que hi ha, no m'explique com es permet la venda d'un producte que roman inalterat en el medi ambient durant tantíssim temps”, es queixa aquest bussejador.

Esteve ha format part de l’equip de deu persones que ha baixat a les profunditats de la platja de l’Albufereta, a Alacant. Altres dos dels enclavaments triats per a la batuda s’han ubicat a Torrevella (Baix Segura): un en Cala de la Figuera, en què ha participat mig centenar de voluntaris i voluntàries, i un altre a la Platja dels Bojos, on n’han participat 25 persones. També des de la platja de la Malva-Rosa de València ha eixit un altre equip d’unes catorze persones. Entre els quatre enclavaments, el treball de les organitzacions implicades ha aconseguit retirar de la mar 354 quilos de fem.

Durant tot el cap de setmana s’han produït a Espanya prop de quaranta neteges simultànies del fons marí, que han complementat les que s’han dut a terme en altres països com Colòmbia, el Brasil, el Perú o Cap Verd. En total, hi ha participat una xarxa de voluntaris de més de 2.000 persones entre bussejadors i personal de terra.

També et pot interessar

stats