Busquen restes de represaliats del franquisme davall de la tomba d’Albiñana a Énguera

Segons els testimonis de l’època, l’ideòleg feixista va erigir el seu mausoleu damunt d'una fossa amb nou cadàvers de republicans

Georadar a Énguera

Al cementeri d’Énguera (Canal de Navarrés) han començat la tasca de localització de restes de represaliats del franquisme mitjançant un georadar. Es tracta dels cossos de nou persones que foren afusellades l’any 39 que els testimonis de l’època ubiquen davall del mausoleu del primer ideòleg del feixisme a Espanya, José María Albiñana, nascut també en aquesta localitat.

L’investigador i historiador d’Énguera Alfredo Barberan ha arreplegat els testimonis que ubiquen els cadàvers davall del mausoleu, en una fossa que van excavar presos republicans, damunt de la qual es construiria la tomba d’Albiñana un parell d’anys després. 

El grup de recuperació de la memoria històrica de la Comunitat Valenciana qualifica l’acte d’únic amb un missatge atroç, explica a À Punt el seu president, Matías Alonso. “És, d’alguna manera, seguir xafant la memòria de les víctimes d’una guerra que personatges com el doctor Albiñana fomentaren”, postil·la Alonso. 

Ara, per a confirmar la teoria de Barberan, s’estan fent servir les últimes tecnologies, en concret un georadar, que fa una exploració geofísica per tal de detectar la fossa davall del mausoleu. La tasca de localització tardarà unes setmanes i l'ha finançada el veïnat de la seua butxaca, a l'espera de la subvenció.

També et pot interessar

stats