Brussel·les registra una iniciativa ciutadana per a protegir les abelles

Demanen, entre altres coses, prohibir "sense excepció" tots els plaguicides nocius per a aquests animals, fonamentals per a la biodiversitat.

Brussel·les registra una iniciativa ciutadana per a protegir les abelles
Brussel·les registra una iniciativa ciutadana per a protegir les abelles

La Comissió Europea ha registrat una iniciativa ciutadana que demana a la institució mesures per a protegir les abelles i millorar-ne els hàbitats. Entre altres coses, es demana la prohibició, "sense excepció", de tots els plaguicides nocius, l'establiment "efectiu" de zones de conservació i l'augment de la inversió en investigació i el control. També s'insta a modificar la PAC per a incloure específicament l'objectiu de promoure la biodiversitat. La Unió ja va aprovar l'any passat restriccions en l'ús agrícola de certs tipus de pesticides.

La iniciativa du per nom "Salveu a les abelles! Protecció de la biodiversitat i millora dels hàbitats dels insectes a Europa". Segons ha anunciat la institució comunitària, és "jurídicament admissible". El registre oficial d'aquesta iniciativa ciutadana tindrà lloc el 27 de maig, data en què començarà el procés de recollida de signatures de suport per part dels seus organitzadors, que es prolongarà un any. La Comissió Europea haurà de pronunciar-se en un termini de tres mesos si la proposta rep més d'un milió de signatures procedents d'almenys set estats membres diferents. Brussel·les podrà aleshores decidir si dona curs a la iniciativa.

Les abelles tenen un paper fonamental en la biodiversitat i en els cultius agrícoles, però molts d'aquests pol·linitzadors estan començant a desaparéixer. Això tindria conseqüències en la biodiversitat dels espais i també en la nostra cadena alimentària.

També et pot interessar

stats