Brussel·les proposarà al juny un carregador universal de telèfons en tota la UE

La proposta legislativa de la Comissió haurà de negociar-se amb els 27 estats membres i amb el Parlament Europeu

Carregadors d'Iphone i d'un mòbil amb sistema Android
Carregadors d'Iphone i d'un mòbil amb sistema Android
15 d'abril 2021 - 12:01

La Comissió Europea (CE) presentarà al juny la seua proposta legislativa per a introduir en el conjunt de la Unió Europea (UE) un carregador universal que facilite l'harmonització d'ús i que tinga en compte la gestió dels residus electrònics.

"D'ací al final de l'estiu presentarem una proposta legislativa per a aconseguir un carregador universal", ha declarat aquest dijous el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, en la comissió parlamentària competent de l'Eurocambra.

El polític francés, que en el passat va ser màxim responsable d'empreses tecnològiques com Thompson o France Télécom, ha assenyalat que el carregador únic té "una importància especial" per a ell.

"El meu objectiu no és únicament treballar en un carregador comú, sinó també en mesures addicionals sobre la gestió dels residus electrònics", ha explicat, sobre uns productes que generen 51.000 tones de deixalles cada any, segons dades el Parlament Europeu.

L'assumpte del carregador universal per a telèfons intel·ligents i aparells similars, com a tauletes, està en l'aire des de 2009. En aquell moment hi havia uns 30 models de carregadors en el mercat i la Comissió Europea i els principals fabricants de mòbils a Europa (inclosos Apple, Nokia, Samsung, Sony o LG, entre altres) van signar un acord voluntari per a harmonitzar-los.

Aquest va permetre reduir el nombre de models, de manera que ara mateix en el mercat europeu hi ha tres tipus principals de carregadors: l'USB 2.0 Micro B, l'USB C i el sistema Lightning, que utilitzen exclusivament els dispositius d'Apple.

No obstant això, l'acord entre la indústria va expirar en 2014 i l'Eurocambra va demanar ja llavors a la Comissió que adoptara regulació vinculant per a desenvolupar un únic carregador. Però la iniciativa mai va arribar a veure la llum.

Per la seua banda, Apple assegura que vol evitar que una nova legislació obligue a enviar més cables o adaptadors externs amb cada dispositiu o deixe obsolets els d'aparells que ja usen milions de consumidors, la qual cosa "resultaria en un volum de deixalles electròniques sense precedents i grans inconvenients per als usuaris".

La proposta legislativa de la Comissió seria un pas cap al carregador únic, encara que el text legislatiu final ha de negociar-se amb els 27 estats membres i amb el Parlament Europeu.

També et pot interessar

stats