Brussel·les insta Espanya a adoptar mesures en matèria de reciclatge de residus urbans

La Comissió Europea adverteix que corre el risc de no complir l’objectiu de reciclar el 50% d’aquests residus per a 2020.

Segons dades del Banc Mundial, la generació de residus creixerà fins arribar a 3.400 tones en 2050
Segons dades del Banc Mundial, la generació de residus creixerà fins arribar a 3.400 tones en 2050

La Comissió Europea ha advertit Espanya i tretze països més que corren el risc de no complir l’objectiu de reciclar el 50% dels residus urbans per a 2020, per la qual cosa els ha instat a adoptar una sèrie de mesures per a aconseguir aquesta fita.

Segons un estudi que analitza la gestió dels residus urbans i l’efectivitat de les normes de reciclatge dels estats membres, s’ha destacat que malgrat els avanços, existeixen ‘‘bretxes greus’’ que han de tancar-se ‘‘ràpidament’’.

A més d’Espanya, l’executiu comunitari ha assenyalat Bulgària, Croàcia, Xipre, Estònia, Finlàndia, Grècia, Hongria, Letònia, Malta, Polònia, Portugal, Romania i Eslovàquia com a països que corren el risc d’incomplir l’objectiu establit per a 2020.

‘‘Aquests països necessiten fer més perquè les seues poblacions i les seues economies puguen beneficiar-se de l’economia circular’’, ha recomanat la Comissió Europea.

Brussel·les ha recordat que, segons dades del Banc Mundial, la generació de residus creixerà des de les 2.010 milions de tones mundials de 2016 fins als 3.400 milions tones en 2050. Per això, des de l’executiu europeu s’assegura que tot i que la gestió dels residus i el reciclatge ha millorat, s’ha de continuar avançant.

La Comissió Europea ha fet una sèrie de recomanacions amb l’objectiu d’augmentar la taxa de reciclatge de residus urbans, com ara establir objectius ‘‘en cascada’’ a escala municipal, encoratjar la cooperació entre ajuntaments o introduir mesures per a retirar els abocadors i altres formes de tractament de residus.

Experts de l’executiu comunitari visitaran els estats membres en risc d’incomplir l’objectiu de reciclatge de residus urbans per a abordar les ‘‘oportunitats i reptes’’ en aquest àmbit amb les autoritats locals, regionals i estatals, així com amb altres parts interessades.

També et pot interessar

stats