Brussel·les denunciarà Espanya per la contaminació de l'aire de Madrid i Barcelona

La Comissió Europea constata que no s'han pres les mesures urgents que s'exigien per a reduir els nivells de pol·lució.

Brussel·les denunciarà Espanya per la contaminació de l\'aire de Madrid i Barcelona
Brussel·les denunciarà Espanya per la contaminació de l'aire de Madrid i Barcelona

La Comissió Europea portarà Espanya davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE) per la mala situació de l'aire en diversos nuclis urbans espanyols, especialment Madrid, Barcelona i el Baix Llobregat, després de constatar que no ha pres les mesures urgents que se li exigien per a reduir els alts nivells de contaminació.

"Les dades més recents sobre la qualitat de l'aire oferits per Espanya confirmen l'incompliment sistemàtic de les normes europees sobre els nivells de diòxid de nitrogen, regles que són legalment vinculants des de 2010", ha explicat en una roda de premsa a Brussel·les el comissari de Medi Ambient, Assumptes Marítims i Pesca, Karmenu Vella, que ha confirmat oficialment l'inici del procediment, que es va avançar fa un parell de dies.

La denúncia coincideix en el temps amb la controvèrsia oberta pel nou equip de govern de l'Ajuntament de Madrid, del popular José Luis Martínez Almeida, que va paralitzar les mesures contra la contaminació que va activar la seua antecessora en l'alcaldia, Manuela Carmena, mitjançant el pla anomenat Madrid Central.

La Comissió Europea ja ha portat davant del TUE Alemanya, França, Hongria, Romania, Itàlia i el Regne Unit per casos similars, però al maig va decidir parar l'expedient d'Espanya en l'última fase, etapa que obriria la porta a importants sancions econòmiques. No obstant això, els alts nivells de contaminació a les dues principals ciutats espanyoles, els va dur a seguir amb el pla, que suposarà la culminació d'un expedient d'infracció obert contra Espanya des de fa més de quatre anys.

Així, ara s'obri un procés que durarà diversos anys i que, com ja ha ocorregut amb la contaminació de les aigües per la falta de depuració, podria acabar en sancions. Amb tot, primer, haurà d'existir una sentència del tribunal europeu que ratifique l'incompliment d'Espanya. Després, si persisteixen els incompliments, la comissió tornaria a portar el país davant el tribunal i aquesta vegada sí que s'hi sol·licitaria una sanció.

També et pot interessar