Branques trencades, senyals caiguts i conats d’incendi: els serveis d’emergències contenen els efectes de Ciarán

Tres persones han resultat ferides a València per la caiguda d'un mur i d'un vidre

La borrasca Ciarán colpeja amb força la Comunitat Valenciana
La borrasca Ciarán colpeja amb força la Comunitat Valenciana / Rober Solsona / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 de novembre 2023 - 17:07 Actualitzat: 02 de novembre 2023 - 23:17

El vent de més de cent quilòmetres per hora no dona treva als serveis d’emergències, que des d’aquesta matinada mobilitzen els efectius per fer front a les diverses incidències que causa la borrasca Ciarán. Branques trencades i caiguda de runes, pals de la llum, fanals i senyals de trànsit a la via pública han protagonitzat la major part dels avisos. També s’han notificat diversos contenidors fora del lloc, alguna moto desplaçada i làmines de persiana pel carrer, que s'han enlairat des d’alguna vivenda. 

El Centre de Coordinació d'Emergències ha establit la situació 1 del Pla Territorial d'Emergències en tota la Comunitat Valenciana. En concret, hi ha avisos taronja per fenòmens costaners en tota la costa de Castelló i València; grocs per vents en tot el litoral de Castelló, litoral sud de València i tota la província d'Alacant, i grocs per fenòmens costaners en tot el litoral d'Alacant.

A mesura que avança la vesprada van augmentant els avisos, que a les 14:00 hores acumulaven quaranta incidències a la província de Castelló, on en alguns casos ha sigut necessària la intervenció del Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (Speis). Des de les 9:00 hores, el Parc del Pinar de Castelló de la Plana continua tancat per l’alt risc que caiguen branques. Poc abans de les 20:00 hores, l'Ajuntament ha anunciat que la caiguda de teules en una finca situada al carrer del Romaní amb plaça de l'Espígol, a la zona del Parc Geòleg José Royo, ha obligat a tallar el trànsit per a vianants i vehicles a aquesta plaça, a més de retirar alguns cotxes aparcats. Els vianants poden accedir als habitatges per les voreres.

Incendi industrial-forestal a Onda

Precisament a Onda (Plana Baixa) els bombers treballen en l'extinció d'un incendi a la planta de reciclatge Reciplasa, ja estabilitzat. El vent ha reavivat la fermentació de les muntanyes de fem que hi ha al recinte, i ha originat el foc, que ha saltat a una zona forestal pròxima, segons ha explicat el Consorci de Bombers.

Incendi a la planta de Reciplasa d'Onda (Plana Baixa)
Incendi a la planta de Reciplasa d'Onda (Plana Baixa) / Abel Campos

Per la seua part, el Consorci Provincial de València ha registrat un centenar d'avisos, dels quals 45 per caiguda d’objectes a la via pública, com elements d'uralita, cartells o planxes i sanejament de cornisa de façanes; 30 per caiguda d'arbres, una de les quals al carrer d'Amado Granell de València, que ha obligat a tallar la circulació mentre retiraven les branques. La Línia 6 de l'EMT també ha quedat afectada per un tall durant la vesprada.

El CICU també ha atés tres persones ferides per les incidències que ha ocasionat el vent: un d'ells, un treballador de 49 anys, damunt de qui ha caigut una paret, en una obra del carrer de l'Illa de Formentera de València, i l'han traslladat a l'Hospital Doctor Peset per politraumatisme; i una dona i un menor, ferits pel vidre d'un edifici al carrer d'Eduardo Primo Yúfera de València, que han traslladat en sengles ambulàncies convencionals a l'Hospital Clínic i a l'Hospital La Fe, respectivament.

Un arbre caigut al carrer Amado Granell de València
Un arbre caigut al carrer Amado Granell de València / Ana Galbis

A més, 20 han sigut per incendis originats en zona de matoll, en camps abandonats i algun conat d’incendi forestal. De fet, l'increment de les ràfegues de vent ha fet que s'amplien els equips en algunes zones, com és el cas del dispositiu de Gandia (Safor), amb tres dotacions de bombers, dues brigades forestals i un sergent.

Retirada d'un arbre a Riba-roja de Túria, on han actuat bombers de Xiva
Retirada d'un arbre a Riba-roja de Túria, on han actuat bombers de Xiva / Consorvi Provincial de Bombers de València

A causa de l'alerta han tancat parcs, jardins i zones de joc de molts municipis, com a València, que ha registrat 700 incidències, de les quals 46 han sigut precisament en zones verdes. La Policia Local ha dut a terme 400 actuacions i els bombers locals, 260 serveis. A Bunyol han passat a avís taronja a causa de les fortes ratxes, que han obligat a tancar jardins, parcs, i hi han cancel·lat l'activitat esportiva i les pistes exteriors del poliesportiu El Planell i el camp de futbol Beltrán Báguena. 

bombers voluntaris de SinarQUES retirant un arbre caigut en Benaixeve en la CV-390
bombers voluntaris de SinarQUES retirant un arbre caigut en Benaixeve en la CV-390 / Consorvi Provincial de Bombers de València

“S'han de previndre accions que puguen posar-nos en situació de risc i mantindre la distància d'edificis antics, arbres o altres instal·lacions o objectes que puguen desprendre's”, ha recordat l'Ajuntament.

El parc de Vivers de València tanca per prevenció a causa dels forts vents
El parc de Vivers de València tanca per prevenció a causa dels forts vents / Fran Martínez

Alacant tampoc no ha quedat lliure de les ràfegues de vent, que han fet runes en alguns edificis. És el cas d'una cornisa del col·legi La Salle d'Alcoi, que s'ha precipitat en mig del carrer. La fira de Cocentaina (Comtat), igualment, ha decidit tancar aquest dijous per les inclemències meteorològiques.

De fet, Benidorm, Sant Vicent del Raspeig i Elda han acordat tancar també aquest dijous els parcs i instal·lacions esportives municipals com a mesura preventiva. L'Ajuntament d'Elda també ha restringit la circulació per als vianants a la plaça de La Hispanidad, "després d'assolar-se un dels panells expositius situats en aquest punt, si bé afortunadament no hi ha hagut danys", segons fonts de l'Ajuntament. El vent també ha desplaçat tanques d'obra i contenidors a Benidorm. Això en alguns moments ha dificultat el trànsit en diversos carrers i avingudes.

Les infraestructures ferroviàries, afectades

El vent, d'altra banda, també ha alterat la normalitat ferroviària. El servei d’Adif ha comunicat aquest dijous de vesprada la interrupció de la circulació entre Massalfassar i Alboraia, a l’Horta Nord, per una malla metàl·lica enganxada a la catenària pel fort vent. Aquesta mesura ha afectat els trens de les línies C5 i C6 de Rodalies, i els que fan el trajecte Castelló-València.

També s’ha interromput durant unes hores la circulació entre Gandia i Xeraco, a causa d’un incendi als voltants de la via de Gandia-Mercaderies. “S’està treballant a establir un servei alternatiu per carretera”, ha assegurat el servei d’informació de Renfe. A més, des de les 10:00 hores continua suspesa la circulació en el trajecte Bunyol-Utiel, el trajecte Terol-Sogorb i el trajecte Xàtiva-Alcoi, tots amb transport alternatiu per part de Renfe. A les 16:50 hores s'ha restablit la circulació en el tram Sogorb-Caudiel, després de fer un reconeixement del trajecte.

D'altra banda, el servei de Rodalies de València ha informat que "a causa de les condicions meteorològiques adverses", el divendres 3 de novembre queda cancel·lat també el servei de trens entre Loriguilla i Utiel. "El servei es prestarà únicament entre València Nord i Loriguilla".

També et pot interessar

stats