El Botànic defensa a les Corts la reversió de l'Hospital de Torrevella

La iniciativa presentada pel PSPV, Compromís i Unides Podem s'aprovarà dijous i demanarà al Consell que inicie el procediment.

Hospital de Torrevella
Hospital de Torrevella / Europa Press

Els partits del Botànic han defensat aquest dimarts a les Corts que l'Hospital Universitari de Torrevella passe a gestió pública quan acabe la concessió, en mans de l'empresa Ribera Salud fins a l'octubre del 2021. La decisió no té el suport de l'oposició parlamentària, que opina que l'actual crisi sanitària derivada de la Covid-19 no és el moment d'iniciar un procediment que desembocarà, segons asseguren, a tindre "uns serveis pitjors". La Conselleria de Sanitat Universal ha de comunicar la rescissió del contracte un any abans que acabe la concessió.

El ple de les Corts ha debatut aquest dimarts de vesprada una proposta conjunta presentada pels socis del govern valencià –PSPV, Compromís i Unides Podem– en què es demana instar el Consell a iniciar el procediment administratiu per a comunicar a l'empresa concessionària que no es renovarà el contracte i preparar la recuperació de la gestió pública directa en condicions de seguretat jurídica i garantint la millor atenció sanitària. La proposició no de llei es vota dijous i previsiblement s'aprovarà amb els vots dels grups del Botànic.

Abans del debat, el síndic socialista, Manolo Mata ha insistit que a l'Hospital de Torrevella no hi ha una reversió, sinó que el contracte de l'empresa concessionària conclou l'any que ve, com ja va passar al departament de salut d'Alzira. El portaveu del PSPV a les Corts ha criticat els qui "manipulen les dades per a fer creure que aquesta gestió és més eficaç i més barata" perquè "és mentida".

Un missatge que ha caigut en sac buit, la que l'oposició en ple insisteix que la reversió de la gestió de l'Hospital de Torrevella és purament ideològica. Des del PP, el diputat José Juan Zaplana ha criticat "el sectarisme" del PSPV, Compromís i Unides Podem, i ha destacat que el temps mitjà d'espera per a operar-se en aquest centre hospitalari és de 56 dies, 101 menys que en la mitjana dels hospitals valencians (157). El síndic de Ciutadans, Toni Cantó, ha demanat que s'ajorne la reversió "per sentit comú" perquè el centre ara està donant "un bon servei" i els informes de la Sindicatura de Comptes "demostren" que el pas a mans públiques del departament d'Alzira ha comportat "més despesa econòmica i més llistes d'espera". El portaveu adjunt de Vox, José María Llanos ha qualificat de "sense sentit" la proposta dels socis de govern.

Els tres grups del Botànic han volgut deixar clar que és un compromís del pacte de govern recuperar serveis privatitzats. La portaveu adjunta de Compromís, Aitana Mas, ha ressaltat que actualment la qualitat del departament de salut de Torrevella "deixa molt a desitjar" i ha defensat que la rendibilitat d'una empresa "no està per damunt dels drets de la ciutadania". Des d'Unides Podem, la diputada Irene Gómez ha demanat l'oposició que done suport a la proposta del Botànic: "Qui s’hi sume serà perquè prioritza la salut i la vida de les persones davant els interessos econòmics dels poderosos", ha assenyalat.

També et pot interessar

stats