Huit rescats de senderistes amb helicòpter en dos dies

Els bombers recorden que hi ha campanyes preventives per a aquest període vacacional, amb consells i recomanacions sobre l'eixida segura a la muntanya

Rescat a la Drova, entre Barx i Gandia / Consorci Provincial de Bombers de València
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 d'abril 2023 - 14:13 Actualitzat: 10 d'abril 2023 - 20:21

Els consorcis provincials de bombers de les tres províncies de la Comunitat Valenciana s'han mobilitzat diverses vegades Diumenge i Dilluns de Pasqua per a rescatar senderistes lesionats de diversa gravetat.

Aquest dilluns el Consorci Provincial de Bombers de la Diputació d'Alacant s'han mobilitzat a les 13:36 hores al fort de Bèrnia, a Altea (Marina Baixa) per a rescatar un home noruec de 83 anys que ha patit una caiguda i s'ha fet un esquinç al turmell. Una vegada l'han localitzat des de l'helicòpter, l'han baixat i un sanitari l'ha atés i l'ha assegurat per a poder pujar-lo a l'helicòpter, que l'ha portat al parc de bombers de Sant Vicent, des d'on l'han transferit a una ambulància de Suport Vital Bàsic (SVB).

Rescat de l'home noruec accidentat a la serra de Bèrnia, a Altea (Marina Baixa)
Rescat de l'home noruec accidentat a la serra de Bèrnia, a Altea (Marina Baixa) / Consorci de Bombers de la Diputació d'Alacant

Sense parar motors, el mateix equip se n'ha anat a buscar un jove de 21 anys que ha eixit a les 8:00 hores a passejar per la serra de Xixona sense aigua i sense menjar i s'ha desorientat, i ha telefonat a emergències perquè el rescataren. Al jove l'han localitzat després d'uns minuts de recerca i han avisat la Policia Local de Xixona (Alacantí) i la Guàrdia Civil, que també el buscaven. A més, de vesprada s'ha tornat a mobilitzar un helicòpter per a rescatar un home accidentat a Busot (Alacantí), segons ha informat Emergències de la Generalitat.

També ha mobilitzat un helicòpter el Consorci Provincial de Bomberes i Bombers de la Diputació de Castelló quan ha rebut, aquest dilluns de vesprada, avís d'una dona amb una lesió al peu en una zona forestal de Suera (Plana Baixa). Hi han acudit una dotació de bombers i una unitat de rescat de muntanya (URM). Com que la lesió impedia caminar a la dona, junt amb efectius d'Emergències de la Generalitat, la URM la rescatat amb l'helicòpter per a traslladar-la a una helisuperfície del consorci de bombers i, posteriorment, transferir la dona als serveis sanitaris.

Rescat d'una dona accidentada en una zona forestal de Suera (Plana Baixa)
Rescat d'una dona accidentada en una zona forestal de Suera (Plana Baixa) / Consorci Provincial de Bombers i Bomberes de la Diputació de Castelló

Per la seua banda, el Consorci Provincial de Bombers de València va fer durant aquest Diumenge de Pasqua, quatre rescats de muntanya en els quals ha hagut d'utilitzar un helicòpter per a auxiliar a persones accidentades en diversos paratges.

La situació “més greu” es va produir de vesprada, quan a les 18:00 hores els bombers reberen l'avís que un jove d’uns 26 anys havia desaparegut a la zona de la Drova, entre Barx i Gandia (Safor).

El Consorci va mobilitzar el grup de rescat GERA amb helicòpter V-990 del Consorci amb metge i, via terrestre, el cap de sector del Consorci i Unitat de Bombers Forestals de la Generalitat. Uns quaranta minuts més tard, l’helicòpter del consorci localitzava la víctima des de l’aire, que semblava haver caigut per un tallat. L’equip de rescatadors del GERA i el metge van descendir fins al jove, que estava semiinconscient, el va estabilitzar i el va extraure via aèria. L’helicòpter el va traslladar a l’Hospital La Fe de València, on se'n van fer càrrec els mitjans sanitaris.

Imatges del rescat a la Drova, entre Barx i Gandia
Imatges del rescat a la Drova, entre Barx i Gandia / Consorci Provincial de Bombers de València

Uns quaranta minuts més tard, l'helicòpter del Consorci localitzava la víctima des de l'aire, que semblava haver caigut per un tallat. L'equip de rescatadors del GERA i el metge van descendir fins al jove, que estava semiinconscient, el va estabilitzar i el van extraure via aèria. L'helicòpter el va traslladar a l'Hospital de La Fe, on es van fer càrrec els mitjans sanitaris.

Prèviament, al voltant de les 8:00 hores, es va rescatar un altre jove que havia patit una caiguda d'uns tres metres al castell de Xirell de Cortes de Pallars (Vall d'Aiora-Cofrents).

A les 13:20 hores, es van mobilitzar novament a auxiliar a una senderista lesionada a Teresa de Cofrents, on a més de GERA i helicòpter es va mobilitzar coordinador forestal del Consorci, bombers voluntaris d'Aiora i bombers forestals. Va ser evacuada en helicòpter fins al parc dels bombers d'Alzira (Ribera Alta), on va ser transferida a mitjans sanitaris.

I també a les 15:26 hores, es va dur a terme un nou rescat aeri d'una altra senderista lesionada en la ruta dels Ponts Penjants de Xulilla (Serrans), on també van acudir bombers voluntaris de Xelva (Serrans) i coordinador forestal de Consorci, i bombers forestals. Va ser extreta amb llitera de rescat amb l'helicòpter i traslladada fins a l'Hospital de Llíria (Camp de Túria).

El Consorci de Bombers de la Diputació de Castelló recorda que té en marxa una campanya preventiva durant aquest període vacacional per la Pasqua, amb consells i recomanacions sobre les eixides segures a la muntanya, com per exemple anar ben calçat, hidratar-se, estudiar la ruta que es farà, evitar anar sol i conéixer el pronòstic meteorològic.

També et pot interessar

stats