Els bombers reclamen un cos unificat per a lluitar contra el foc

Sindicats de bombers dels sis cossos de la Comunitat Valenciana demanen la dimissió del director general d'Emergències.

Bomber del Consorci de València durant l'incendi de Llutxent
Bomber del Consorci de València durant l'incendi de Llutxent

Els bombers dels sindicats majoritaris dels 6 cossos de la Comunitat Valenciana, (SPPLB, CGT, Intersindical, CSIF, SVR i la CUPB)  han esperat que l'incendi de Llutxent s'haja donat per extingit per a llançar el seu missatge. Demanen un cos unificat de bombers i protocols clars per a lluitar de manera efectiva contra el foc. Diuen que el govern valencià no ha fet cap pas en aquesta direcció, i per això demanen la dimissió del director general d'Emergències, Josep Maria Àngel Batalla. Els sindicats asseguren que la nova Agència Valenciana de Seguretat i Resposta en Emergències, l'AVSRE, creada en 2017,no ha avançat ni un mil·límetre en la consecució d'aquesta unificació. Els bombers diuen que, amb la llei amb la mà, esta agència ''es va crear precisament per a crear el cos únic de bombers, i això no s'ha fet''. 

Per als bombers, la política d'extinció actual, amb sis cossos i altres tantes institucions públiques dedicades a la prevenció i extinció d'incendis, com ara la mateixa AVSRE, TRAGSA o Divalterra és inefectiva i provoca greus problemes de coordinació en els incendis. Diuen que aquestes entitats funcionen com a agències de col·locació. En el cas de l'incendi de Llutxent, Ximo Cunya, del Sindicat Valencià Republicà del Consorci de València, assegura que els camions del Consorci de València no acudiren al foc fins el matí posterior a l'inici, quan ja havien passat hores des de les primeres flames.

Per al delegat d'Intersindical Valencià, Ian Garcia, la inexistència d'un comandament únic provoca errades de coordinació i lentitud en la transmissió de les ordes. En la seua opinió, ''és molt complicat coordinar quan per a actuar cal fer primer tres telefonades diferents''. Per als bombers convocants, les polítiques de prevenció i extinció d'incendis són pròpies del segle passat. En la resta d'Europa, diuen, ''no hi ha 14 cossos que s'haja de coordinar, sinó un cos d'emergències, d'extinció d'incendis únic''.      

Des del govern valencià, s'assegura que hi ha voluntat d'anar a un cos únic, però que és un camí complicat que implica diferents administracions. En aquest sentit, el mes passat va tindre lloc una reunió dels partits del Pacte del Botànic, a instàncies de Podem, per tal de crear una comissió que n'estudie la viabilitat. 

També et pot interessar

stats