Els bombers es manifesten davant de la Generalitat amb més força

Reclamen reivindicacions històriques com ara la unificació dels cossos o la fi de la precarietat laboral.

Els bombers es manifesten davant del Palau de la Generalitat

Els bombers municipals i dels tres consorcis provincials s’han concentrat a la plaça de Manises, a València, per a manifestar-se i reafermar les reivindicacions de les últimes setmanes, esta vegada, amb més força.

El detonant de les protestes ha sigut l’aprovació que ha fet el Consell del nou reglament de bombers forestals perquè diuen que envaeix competències dels sis serveis de prevenció i extinció d’incendis. Precisament per l’augment d’aquestes competències, i per les reivindicacions al Ministeri d’Hisenda, que no ha autoritzat l’increment salarial corresponent, dos forestals de Castelló es troben en vaga de fam des de dilluns.

Reivindicacions històriques per un model totalment públic 

Com ha explicat el delegat d’Intersindical, Ian Garcia, hi ha tres punts clau en el futur dels cossos de bombers, pels que reivindiquen millores, i que afecten tant els treballadors, com la gestió del servei i l’atenció a la ciutadania. 

La primera petició és quant a la unificació dels bombers que, segons Garcia, és una petició històrica i una carència des de fa més de 20 anys “que du al malbaratament de diners públics i a la impossibilitat de gestió en els grans serveis”. Ha posat com a exemple l’incendi de l’estiu passat a Llutxent en què "vam treballar fins a 12 cossos diferents, amb els seus vehicles, procediments, línies de comandament diferents...”.

D’altra banda, demanen la consolidació de l’ocupació pública ja que, diu, la precarietat i la temporalitat afecta els treballadors. En aquest sentit, ha recordat el cas d’un bomber de Màlaga a qui, després d’haver patit un accident en un incendi del que li van quedar seqüeles, no li van renovar el contracte, atés que no va passar la revisió mèdica.

A més, ha denunciat la situació d’interinitat molt per dalt del percentatge legal, ja que només a València hi ha més de 100 agents interins i, a tota la Comunitat, la xifra oscil·la entre el 20% i el 25% de la plantilla, tot i que el màxim legal està estableit en el 8%. 

Per últim, els bombers reclamen un model totalment públic de gestió, contrari al que asseguren que du terme Josep Maria Àngel de qui diuen que “es dedica a crear nous feus”.

El representant sindical ha fet extensiu el suport total als bombers forestals i ha criticat que el “model que volen imposar-los diuen que és públic. Però compta amb capital privat” i denuncia que darrere d’aquest tipus d’organització hi ha interessos particulars, econòmics i polítics.

Ian García ha remarcat que “no volem ni un euro més per a nosaltres. Volem que no es facen malbé els diners públics, que es puguen abordar els grans serveis i que els companys tinguen unes condicions dignes”, i ha assegurat que “el Consell ja no ens pot deixar més de banda” perquè “el col·lectiu s’ha despertat i presentarà batalla”. 

També et pot interessar

stats