Boires d'advecció: són normals?

Ingredients: massa d'aire càlid en altura i mar fred.

Boires d\'advecció: són normals?
Boires d'advecció: són normals?

Què són les boires d'advecció? Per què es formen prop de la costa? És normal que apareguen a l'hivern?

Les boires d'advecció es formen quan una massa d'aire càlid entra en contacte amb una massa més freda, que en aquest cas és la mar.  

El Mediterrani té més inèrcia tèrmica que l'aire, és a dir, tarda més a calfar-se i refredar-se. És per aquesta raó que al setembre sol estar més calent que al juny. A l'hivern passa el mateix. La superfície marítima comença a refredar-se a principi de l'hivern, però la temperatura de l'aigua més freda no es registra fins a la segona meitat de febrer o principi de març.

L'aire càlid, en trobar-se amb una massa d'aire més humida i freda, perd temperatura i guanya humitat relativa. Arriba un moment en el qual l'aire s'ha refredat fins que no pot contindre més vapor d'aigua i se satura, és a dir, la humitat arriba al 100%. És en aquest punt quan el vapor d'aigua es condensa i es formen aquestes boires, que en un primer moment apareixen mar endins, però poden acabar afectant zones litorals i endinsar-se uns quants quilòmetres cap a l'interior.

A mesura que la primavera va guanyant terreny, les adveccions d'aire càlid van fent-se més freqüents i fins que la mar no guanya temperatura és quan poden aparéixer aquestes boires amb més facilitat.

Tots sabem que les boires, tant les d'hivern com les de primavera, venen associades a períodes d'estabilitat atmosfèrica. En aquests períodes anticiclònics es dona el fenomen d'inversió tèrmica i podem veure en el gràfic com les boires apareixen en aquesta capa, on les temperatures són més baixes en els primers metres de sòl.

També et pot interessar

stats