Els biòlegs Gordon, Greenberg i Bassler, Premi Princesa d'Astúries d'investigació 2023

Han sigut guardonats pel seu treball sobre el paper imprescindible de les comunitats de microorganismes en la vida del planeta i en la dels éssers humans

Els biòlegs estatunidencs Jeffrey I. Gordon, Peter Greenberg i Bonnie L. Bassler
Els biòlegs estatunidencs Jeffrey I. Gordon, Peter Greenberg i Bonnie L. Bassler / Fundació Princesa d'Astúries

Els biòlegs estatunidencs Jeffrey I. Gordon, Peter Greenberg i Bonnie L. Bassler han sigut distingits aquest dimecres amb el Premi Princesa d'Astúries d'investigació científica i tècnica 2023 per les seues contribucions en la cerca de nous tractaments efectius contra bacteris resistents a antibiòtics.

Segons l'acta del jurat, a la qual ha donat lectura el president, el físic Pedro Miguel Echenique, en el cas de Bassler se li reconeixen les seues contribucions a nous enfocaments que reconeixen el paper imprescindible de les comunitats de microorganismes en la vida sobre la Terra, incloent-hi la dels éssers humans.

Greenberg i Bassler han revelat a més "mecanismes inèdits de comunicació entre bacteris, que emeten senyals químics que modulen el seu comportament col·lectiu", descobriments que estan permetent aplicacions terapèutiques innovadores i la cerca de nous tractaments efectius contra bacteris resistents a antibiòtics.

Greenberg, professor de Microbiologia a la Universitat de Washington, i Bassler, investigadora de la Universitat de Princeton, han centrat el seu treball en la forma com els bacteris es comuniquen entre si (quòrum) per a coordinar accions impossibles d'escometre per cèl·lules individuals, investigacions que han sigut aplicades per al desenvolupament de teràpies antiinfeccioses.

El professor Gordon, investigador del Centre del Genoma de la Universitat de Washington, ha establit el paper que exerceixen els microbis intestinals davant de malalties com l'obesitat i la diabetis, o la seua relació amb la malnutrició infantil i l'obesitat, en aconseguir demostrar com incideixen en la formació dels vasos sanguinis o l'emmagatzematge del greix.

També et pot interessar

stats