Els biòlegs de la Comunitat Valenciana recomanen posar en marxa plans locals de prevenció d'incendis

La capacitat d'extingir focs a la nostra comunitat és extremadament eficient però cal treballar en la prevenció.

Cal fer plans propis de prevenció d'incendis en els municipis amb sòl forestal.
Cal fer plans propis de prevenció d'incendis en els municipis amb sòl forestal.

La Comunitat Valenciana és eficient en l'extinció d'incendis perquè en la major part dels focs es cremen menys de 1.200 metres quadrats. El Col·legi de Biòlegs de la Comunitat Valenciana ha fet algunes recomanacions per a evitar incendis com el de Llutxent. Entre altres, cal fer plans propis de prevenció d'incendis en els municipis amb sòl forestal i cal potenciar l'agricultura i ramaderia tradicionals per a acabar amb els camps abandonats.

Segons apunta el biòleg Benjamí Pérez, "cal fer actuacions de desforestació molt elementals perquè el foc no envaïsca les urbanitzacions ni les carreteres i, sobretot, perquè els mitjans d'extinció puguen accedir amb un mínim de facilitat". També ha assenyalat que les actuacions "han de ser coherents, eficients i adaptades a la realitat de cada municipi". "Cal invertir en polítiques que recuperen els usos tradicionals del sòl, com ara l'agricultura i la ramaderia tradicionals, per a eliminar el perill que suposen els camps abandonts", ha afegit.

Alguns municipis ja hi treballen

Una de les localitats que treballa a elaborar el pla local de prevenció d'incendis és Vilamarxant. En té 1.900 hectàrees de sòl forestal. "Al setembre esperem aprovar el pla", ha assenyalat el regidor de Medi Ambient, Manolo Bernad. "D'aquesta manera es coordinaran millor les actuacions que ara duem a terme, com netejar el perímetre de les vivendes, per a fer xicotets tallafocs", ha afirmat. 

Un altre municipi amb sòl forestal és Nàquera. Allí s'enfronten al problema d'un pla d'ordenació antic que ha permés construir vora 30 urbanitzacions disseminades per la serra Calderona. Alejandro Ricart, cap de Protecció Civil de la localitat, assenyala que "treballem seguit seguit perquè els veïns tinguen les parcel·les netes i evitar, així, que es propaga un possible foc". A més, a la localitat disposen d'una estació de bombeig al mig de la muntanya perquè els bombers es puguen abastir d'aigua en cas d'incendi.  

També et pot interessar

stats