Betxí reclamarà els cossos de 76 persones que es van traslladar al Valle de los Caídos

Vint anys després de la Guerra Civil i per orde del dictador, es van enviar del cementeri municipal a la basílica de Cuelgamuros.

El Valle de los Caídos, en una imatge d’arxiu
El Valle de los Caídos, en una imatge d’arxiu / Jon Nazca (Reuters)

Betxí, a la Plana Baixa, serà el primer ajuntament de les comarques del nord que reclamarà recuperar els cossos de les víctimes del franquisme que estan al Valle de los Caídos. Són les restes de 76 persones que van soterrar al cementeri municipal en acabar la Guerra Civil i que, vint anys després i per orde del dictador, es van enviar a la basílica de Cuelgamuros per a ser soterrats allà. 

Moltes de les persones enterrades no eren de Betxí, però van morir prop del poble lluitant en un dels bàndols. “Pensem que el lloc on han d’estar és en el cementeri municipal i, si els familiars els reclamen, obrirem un procés d’identificació”, ha explicat l’alcalde, Alfred Remolar. El mes que ve està previst que s’aprove una declaració institucional per a demanar al govern espanyol el retorn de les despulles, un procés que Remolar espera “que no s’allargue excessivament”. 

Un total de 1.727 cossos procedents de les comarques castellonenques van ser enviats al Valle de los Caídos des de díhuit municipis, entre els quals es troben Castelló, Vila-real, l’Alcora, Suera o Borriana.

També et pot interessar

stats