Betxí demana el retorn de 76 cadàvers del Valle de los Caídos

El ple del consistori aprova formalment una declaració institucional aquest dimecres per a recuperar els represaliats traslladats a la basílica de Cuelgamuros l’any 1959.

El cementeri municipal de Betxí, en una imatge d’arxiu
El cementeri municipal de Betxí, en una imatge d’arxiu / À Punt NTC

L’Ajuntament de Betxí ha sigut la primera localitat de les comarques del nord a reclamar oficialment les restes de 76 persones soterrades al Valle de los Caídos. “Volem que tornen a Betxí, on van caure, i que els seus familiars els puguen identificar”, ha explicat a Les notícies del matí l’alcalde Alfred Remolar.

El ple del consistori aprovarà aquest dimecres una declaració institucional per a recuperar els cossos dels represaliats de la dictadura que van ser traslladats a la basílica de Cuelgamuros. Remolar ha avançat que espera el vot positiu de totes les formacions polítiques ja que, “afortunadament, en la comissió prèvia es va aprovar per unanimitat”. “El que tractem és donar dignitat a unes persones que van caure en el nostre terme, més enllà de les lluites polítiques, i que puguen tornar als seus llocs d’origen amb els éssers estimats”, ha expressat als micròfons d’À Punt.

El consistori de la comarca de la Plana Baixa ha sigut capdavanter en la lluita per la recuperació de la memòria històrica, en l’eliminació dels símbols franquistes de la localitat. Ara pretén recuperar les restes dels caiguts a la guerra que van ser soterrades individualment al cementeri municipal i que l’any 1952 van ser reclamades pel governador civil de Madrid. “Va enviar una carta a tots els municipis de l’estat espanyol i el 1959 es porten en cinc caixes tots els cadàvers”, ha continuat.

“Som conscients que és un procés complicat, però hi ha hagut diversos contactes de familiars que han preguntat a l’arxiu municipal perquè tenen sospites que els seus ascendents van caure a Betxí”, ha dit en ser preguntat sobre els tràmits perquè els ossos s’identifiquen.

També et pot interessar

stats