Bernat Soria encapçala una investigació pionera cel·lular combinada que redueix en un 75% la mortalitat per Covid-19

En els pròxims mesos començarà un assaig en tres hospitals valencians i un de Madrid d'aquesta teràpia amb cèl·lules preparades per a matar el virus i per a detindre les complicacions en pacients de risc

Bernat Soria en una imatge d'arxiu
Bernat Soria, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Des que va esclatar la pandèmia de coronavirus, més de 7.400 persones han mort a la Comunitat Valenciana a conseqüència d'un virus que encara està lluny de ser controlat. Un innovador projecte d'investigació liderat per l'Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant, que aplica una teràpia cel·lular combinada, permet reduir en un 75% la mortalitat entre els pacients amb Covid-19 amb un alt risc de mortalitat. Aquestes cèl·lules permeten passar d'una mortalitat del 85% a un 15%, segons ha destacat en el programa 'El dia À Punt' el catedràtic de Fisiologia i director d'aquest institut, Bernat Soria, que encapçala la recerca investigadora.

Soria ha explicat, la novetat d'aquest projecte radica en la producció d'"unes cèl·lules que són antivirals", i la combinació de dues teràpies cel·lulars. "Es tracta d'aplicar una primera teràpia cel·lular antiviral per a matar el virus, amb un segon tractament de teràpia cel·lular per a evitar les complicacions en una segona fase, per a cobrir tot el procés de la malaltia".

L'Institut Carlos III, dependent del Ministeri de Ciència i Innovació, acaba d'autoritzar fons per import de 459.800 euros per a finançar aquest projecte, pioner al món. Després de tindre ja llum verda per al finançament, els investigadors implicats en aquest projecte depenen ara que aquest assaig clínic siga autoritzat per l'Agència Espanyola de Medicaments.

Els tràmits no són fàcils, però Soria espera que s'agilitzen en la mesura que siga possible per a poder començar en els pròxims mesos, previsiblement al gener del pròxim any. L'investigador ha proposat arrancar aquest assaig clínic amb uns noranta pacients de tres hospitals valencians, l'Hospital General d'Alacant, La Fe i el Clínic de València, a més de l'Hospital la Paz de Madrid. Cadascun d'aquests centres hospitalaris actuarà com a nodes dels hospitals del seu entorn.

"Parem la infecció viral en menys de 24 hores"

En la fase 2 d'aquest projecte s'inclourà un grup de pacients amb Covid amb un alt risc de mortalitat als quals se'ls aplicarà en una teràpia amb cèl·lules combinada. "L'evidència que estem veient és que poden utilitzar aquestes cèl·lules per a inhibir el procés infecciós viral i, en segon lloc, per a disminuir i evitar les complicacions", assenyala Soria.

Segons ha explicat, disposen d'un algoritme que detecta si el malalt té alt risc d'entrar a l'UCI, perquè d'eixe grup reduït, el 65% mor pel virus. D'aquesta manera, es fa el diagnòstic de la Covid i el mateix dia es fa l'analítica, s'aplica l'algoritme, es mira la comptabilitat en les cèl·lules en un banc, s'agafen les cèl·lules d'eixe banc i s'apliquen al pacient. "Parem la infecció viral en menys de 24 hores", afirma.

Una limfoteca, un gran magatzem de cèl·lules

En paral·lel hi ha altres desenvolupaments que estan pendents de resolució i que depenen de l'Agència Valenciana de la Innovació, com per exemple, la creació d'una limfoteca, un banc de cèl·lules. Es tracta d'una espècie de magatzem de vials que continguen cèl·lules per a matar la Covid i altres virus. "Demanem diners per a muntar aquest banc de cèl·lules que puga donar lloc al fet que després entre altres inversors i es genere una indústria farmacèutica, ja que és bo, no sols per a la Covid, sinó també per a unes altres infeccions virals com l'ebola o el virus del Nilo", ha assenyalat.

Accelerar la vacunació entre la població jove

D'altra banda, Soria s'ha mostrat partidari d'accelerar la vacunació entre la població jove, entre 12 i 29 anys, que té la incidència de contagis més alta i que està augmentant de manera exponencial. L'investigador ha reconegut que encara que la vacunació avança, apareixen noves variants i hi ha molts joves que estan infectats i un percentatge pot acabar en l'UCI. "S'hauria de vacunar ràpidament els joves i els professors que estan amb ells perquè és on estan els brots".

També et pot interessar

stats