Benigànim, primer municipi valencià confinat després de l'estat d'alarma

La població viu el primer dia de confinament complet per a evitar la propagació del coronavirus.

Benigànim, primer municipi valencià confinat després de l'estat d'alarma

Benigànim s'ha convertit en la primera població de la Comunitat Valenciana que torna a confinar-se després de l’estat d’alarma, tot i que en unes condicions ben diferents. Des de la vesprada de dilluns, i durant catorze dies, el veïnat del municipi només podrà eixir o entrar en supòsits molt concrets, com anar a treballar, anar al metge o cuidar persones majors menors o dependents. La Guàrdia Civil vigila els accessos a aquesta localitat de la Vall d'Albaida, ja que ningú pot entrar ni eixir llevat sinó és per causes justificades.

Després del ràpid increment dels contagis per Covid-19 i amb l’objectiu de frenar-ne la propagació, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha decidit confinar aquesta població de la Vall d’Albaida durant catorze dies naturals. A dia de hui ja hi ha 75 persones afectades, 51 d'elles detectades en les últimes hores.

Però el confinament no paralitza el calendari escolar: els col·legis no obriran les portes, però el curs començarà com estava previst entre el 7 i l'11 de setembre amb classes a distància. De fet, Conselleria d'Educació manté que els centres educatius disposen de tots els recursos necessaris per a fer-ho possible. La mesura afecta vora uns miler d'estudiants, de dos escoles i un institut que, a més, rep alumnes dels pobles del voltant.

La consellera de Salut Pública, Ana Barceló, ha assenyalat que l'increment de casos indica una transmissió comunitària sostinguda, per la qual cosa és necessària l'adopció d'aquestes mesures temporals, amb l'objectiu de frenar i pal·liar el risc de contagi. A més, ha agraït la col·laboració de l'Ajuntament i ha demanat prudència al veïnat.

Control permanent dels accessos

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha mantingut una reunió aquest dilluns amb el subdelegat del govern espanyol, l'alcaldessa de Benigànim, María Amparo Canals i representants de les forces i cossos de seguretat per a coordinar les mesures a adoptar pel confinament del municipi de la Vall d'Albaida. Bravo ha destacat que es reduiran els accessos i eixides de la població "per a garantir una efectivitat més gran del control", que serà "permanent".

La titular de Justícia ha explicat que es tracta d'un confinament perimetral, "a la gent no se li prohibeix eixir de casa, però sí fer-ho del terme municipal". Bravo ha afegit que aquestes mesures no tenen la finalitat d'"estigmatitzar, assenyalar o demonitzar ningú, s'adopten perquè tenim l'experiència que la reducció de la mobilitat redueix el contagi".

Què està permés fer a Benigànim?

En general, es restringeix la mobilitat en tot el municipi, ja que només es permetran activitats essencials, com ara anar al metge o a treballar, tornar al lloc de residència habitual, cuidar de persones majors, menors o dependents i altres motius de força major. A més, la circulació està permesa només en els casos en què l'origen o la destinació siga fora del municipi.

També se suspén tota l'activitat educativa presencial, els espectacles esportius amb públic i els esdeveniments amb convidats, com ara batejos, comunions i casaments. En els funerals, els vetlatoris tenen una limitació de 15 persones si són a l'aire lliure, i de 10 en espais tancats i la participació en la comitiva per a l'enterrament o cremació es restringeix a un màxim de 15 persones. Finalment, es tanquen tots els establiments d'oci, com ara bars i restaurants, però també centres esportius, parcs i jardins i centres socials i de dia.

Puig no descarta nous confinaments

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha valorat que no descarta dur a terme nous confinaments després del decretat a Benigànim "per a evitar al màxim els contagis" de Covid-19 que es puguen produir. "Si és necessari cal aplicar totes les mesures per a restringir i evitar al màxim els contagis que es poden produir. Per tant, és una mesura a favor de la seguretat sanitària de la ciutadania que cal prendre quan es veu que pot propagar-se el virus "més allà del raonable de la pandèmia", ha exposat el cap del Consell en una entrevista a la Cadena SER.

També et pot interessar

stats