Benifaió retira el monòlit franquista

L'ajuntament ha aprofitat la reforma de la plaça del Progrés per a llevar el monument dedicat "als caiguts"

Benifaió retira el monòlit franquista / À Punt NTC
22 de setembre 2022 - 16:29

L'Ajuntament de Benifaió (Ribera Alta) ha retirat el monòlit franquista de la plaça del Progrés. Una pala excavadora ha destruït aquest dijous el monument, dedicat a la memòria dels "caiguts".

El consistori ha aprofitat la reforma de l'espai per a retirar la peça, que figurava en el catàleg de vestigis franquistes de la Direcció General de Memòria Democràtica. El departament havia sol·licitat la retirada en un informe elaborat en el 2021 per incomplir la normativa autonòmica i estatal sobre memòria democràtica.

El grup municipal del PP ha intentat frenar la retirada presentant 245 firmes a l'ajuntament, que ha tirat avant amb la decisió. Els populars al·leguen que representava a totes les víctimes de la Guerra Civil i no només a un dels bàndols.

Benifaió encara conserva algunes plaques del Ministeri de l'Habitatge de la dictadura, presidides per la simbologia del jou i les fletxes de la Falange, i un carrer dedicat a Francisco Morote, objecte de discrepància entre l'ajuntament i la conselleria. Els tècnics de memòria democràtica consideren que cal canviar-li el nom, però el consistori el manté, perquè entén que no s'ha pogut acreditar la vinculació franquista del personatge.

També et pot interessar