El Belharra, comprat per un euro i a punt per a investigar pel Mediterrani

El veler s'ofereix als investigadors per a treballar a la costa de la Comunitat Valenciana.

Els integrants del projecte, amb el Belharra.
Els integrants del projecte, amb el Belharra.

El 2014 un matrimoni francés va decidir donar el seu veler, el Belharra, a un projecte no lucratiu. Venien el vaixell per un euro. Va ser llavors quan Uxue Urquia, amb el suport de son pare, es va decidir a presentar un projecte d'investigació. Finalment va aconseguir l'embarcació i es va posar a treballar.

Després de quatre anys de travessia amb la creació de l'associació Idemar Belharra i un laboriós treball de restauració, ara ja pot navegar. En aquest temps s'han sumat moltes persones i entitats que han fet possible una iniciativa pionera: crear un vaixell dedicat a la ciència, l'educació ambiental i la investigació del Mediterrani. En la iniciativa, hi ha col·laborat activament el Col·legi Oficial de Biòlegs de la Comunitat Valenciana.

El El València Yatch Port del port de València ha estat el lloc escollit per a fer la presentació en societat del nou Belharra. Allí estarà també la seu de l'associació, que també es posa a treballar. El vaixell s'ha revisat per complet perquè puga navegar amb garanties. Una vegada restaurat, l'objectiu és obrir-lo a biòlegs i investigadors perquè desenvolupen el seu treball a la costa de la Comunitat Valenciana.

El principal propòsit és navegar, investigar i divulgar. Un dels projectes és obrir el Belharra a famílies, entitats, associacions, perquè coneguen la Mediterrània, el seu valor ambiental i natural. L'educació ambiental serà un dels pilars fonamentals de la iniciativa.

Ja hi ha alguns projectes previstos, com ara realitzar una radiografia visual dels fons marins en 360 graus per a fer un catàleg, com més complet millor, de la situació de l'ecosistema enfront de les costes valencianes.

La restauració

En el procés de restauració del vaixell, la principal faena ha consistit a retirar l'òxid del buc, recuperar la coberta i comprovar l'estat general de la nau. A més s'han revisat tots els sistemes de navegació perquè l'embarcació es quede en condicions òptimes.

Des del Col·legi de Biòlegs de la Comunitat Valenciana, el seu president, Natxo Lacomba, ha destacat que amb el Belharra naix una nova ferramenta a disposició de professionals de la biologia, l'educació ambiental i també de la ciència ciutadana.

També et pot interessar

stats