Barrera anuncia ajudes públiques per als actes taurins i compara el risc amb el del trànsit, els parcs infantils o la fira

Pacma demana prohibir els bous al carrer després que els de la Pobla de Farnals deixen una víctima mortal i un home hospitalitzat el cap de setmana

Un dels carrers de la Pobla de Farnals per on va discórrer el festeig taurí de dissabte, on va morir un home i un altre va resultar ferit
Un dels carrers de la Pobla de Farnals per on va discórrer el festeig taurí de dissabte, on va morir un home i un altre va resultar ferit / À Punt NTC

La víctima mortal i el ferit que han deixat aquest cap de setmana els bous al carrer de la Pobla de Farnals han fet eixir a la palestra els defensors i detractors dels bous al carrer. Mentre des del partit animalista Pacma han demanat la prohibició d’aquests actes per la perillositat que implica per als assistents i el maltractament que suposa per a l’animal, des de l’esfera institucional el vicepresident primer de la Generalitat, i també conseller de Cultura, l’exmatador de bous Vicente Barrera, lluny de qualsevol restricció, ha defés la continuïtat de les celebracions. Barrera argumenta que, com passa en altres àmbits, entre els quals citava el trànsit o els parcs infantils, “el risc zero mai no existirà”.  

"Aquest trist incident posa de manifest, una vegada més, els perills i la crueltat inherents a la tauromàquia i a la celebració de festes amb animals. La mort d'aquest home és un recordatori que aquestes pràctiques obsoletes i sanguinàries han de ser erradicades del nostre país", ha assenyalat el president nacional de Pacma, Javier Luna, que també ha lamentat els fets.

És hora que es prohibisquen de manera definitiva els festejos que posen en perill la vida d'humans i sotmeten als animals Javier Luna - President de Pacma

Pacma ha fet una crida "urgent", tant al govern espanyol com al de la Generalitat, perquè prenguen mesures "immediates" per a "posar fi a la barbàrie" i "donar pas al sentit comú", en referència a la supressió d’aquests actes taurins.

"És hora que es prohibisquen de manera definitiva les festes que posen en perill la vida d'humans i sotmeten els animals", ha afegit Luna dos dies després que el bou topara diverses vegades un home amb resultat de mort d'un home de 61 anys, natural d’aquest municipi de l’Horta Nord, i provocara ferides a un altre de 63, que va quedar hospitalitzat, encara que el seu estat no revesteix gravetat. El primer va arribar encara amb vida a l'Hospital Clínic de València, però va morir poc després, el mateix dissabte.

Per a Pacma, les enganxades d’aquest cap de setmana a la Pobla de Farnals evidencien “que la vida de les persones i la integritat dels animals no han de ser sacrificades en nom de cap tradició”.

Per la seua banda, el número dos del Consell comparava aquests actes amb “la circulació, els parcs infantils o amb la fira” on, des del seu punt de vista, no es pot eliminar totalment el risc.

Lluny de prohibir aquesta tradició, Barrera ha garantit que els actes taurins comptaran amb subvencions públiques: "La festa de bous al carrer no ha sigut subvencionada per les administracions públiques, però ho serà a partir d'ara", ha assegurat. "Per descomptat, és part de la nostra tradició i és part de la nostra cultura", ha justificat, al mateix temps que ha mostrat "tot el suport" a aquests actes des de la seua conselleria.

"Que hi ha accidents desgraciats i que n'hi ha hagut sempre i que implica un risc, sí", ha afegit Vicente Barrera. No obstant això, el vicepresident del Consell ha aclarit que “l'important" i en el que "s'ha avançat molt en els últims temps", i es continuarà "avançant", és en la implementació “de les majors mesures de seguretat que existisquen”.

També et pot interessar

stats