Barcelona, Ripoll i Cambrils ploren l’atemptat del 17A en el primer aniversari de l’atac

Les víctimes acusen els polítics d’haver-los oblidat i els demanen que no manipulen el seu dolor.

El mosaic de Miró de la Rambla comença a omplir-se de flors en record de les víctimes del 17A.
El mosaic de Miró de la Rambla comença a omplir-se de flors en record de les víctimes del 17A.

Barcelona, Ripoll (Girona) i Cambrils (Tarragona) han començat els actes en commemoració dels atemptats del 17A que fa un any van deixar 16 morts i més de 300 ferits, quan una furgoneta blanca va atropellar les persones que aquella vesprada passejaven per la Rambla, un dels carrers més emblemàtics d’una Barcelona plena de turistes. Als actes previstos s’afegeix també Alcanar (Tarragona), on va començar l’escalada terrorista, la nit anterior, quan van esclatar els explosius amb els quals els terroristes pensaven atemptar inicialment a la capital catalana i que els va obligar a canviar de plans sobre la marxa. 

L’alçament parcial del secret del sumari permet conéixer cada cop més detalls del que va passar aquell dies. La investigació continua oberta i segueix dues línies: establir possibles vincles internacionals i determinar de quina manera es van radicalitzar tan ràpidament els joves que integraven la cèl·lula jihadista, un grup d’adolescents de Ripoll aparentment poc interessats en la religió i que van canviar en conéixer l’imam Abdelbaki es-Satty. 

La vivenda d’Alcanar (Tarragona) va quedar arrasada després de l’explosió

El sumari també ha revelat que l’explosiu va assolar la casa d’Alcanar on preparaven l’atemptat es va fabricar amb acetona comprada a Vinaròs, al Baix Maestrat. Per a aconseguir els diners necessaris per a compar els 100 litres que van emprar d’aquesta substància, coneguda com a Mare de Satan, van vendre or en un altre establiment de la localitat. 

Les víctimes se senten abandonades

Un grup de víctimes dels atemptats del 17A han exigit als polítics que en els diversos actes d’homenatge previstos per al primer aniversari dels atemptats no manipulen ni polititzen el seu dolor. El coordinador de la Unitat d’Atenció i Valoració als Afectats pel Terrorisme (UAVAT), Roberto Manrique, els ha demanat una treva per a aconseguir que la commemoració dels atacs s’emmarque dins dels respecte i consideració per a les víctimes i familiars. 

En aquesta línia s’ha expressat Ana Cortés, que va poder esquivar la furgoneta de la Rambla, en denunciar que, durant aquest últim any, cap partit polític s’ha interessat per ells, mentre que ara corren a fer-se fotografies al seu costat. Per això, ha reclamat que precisament ara és el moment de parlar després d’un any “duríssim i d’incomprensió”. “Ens sentim enganyats, abandonats, incompresos, tristos però molt units i amb moltes ganes de recuperar les nostres vides”, ha conclòs. 

150 víctimes i familiars assistiran als actes

L’acte oficial d’homenatge a les víctimes de l’atemptat, que se celebrarà a la plaça Catalunya de Barcelona, reunirà uns 150 familiars i víctimes dels atemptats de 12 països: Espanya, França, el Canadà, Bèlgica, Alemanya, Austràlia, els Estats Units, l’Argentina, Grècia, Itàlia, Portugal i Romania. Es prepara una cerimònia sòbria i sense parlaments que servirà per a retre homenatge tant a les víctimes com a les forces de seguretat i serveis d’emergències que es van mobilitzar durant els atacs. Hi haurà amb l’assistència del Rei Felip VI, el president del govern, Pedro Sánchez, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. 

També et pot interessar

stats