Barcelona es prepara per al primer aniversari del 17A sense resoldre les incògnites principals

El Ministeri de l’Interior ha tramitat 130 expedients i vora 10 milions d’euros en ajudes per a les víctimes dels atemptats.

Barcelona es prepara per a commemorar el primer aniversari dels atemptats del 17A
Barcelona es prepara per a commemorar el primer aniversari dels atemptats del 17A

Les ciutats de Barcelona i Cambrils es preparen per a commemorar el primer aniversari dels atemptats terroristes que fa un any van deixar un total de 16 víctimes mortals i més de 300 ferits, de diverses nacionalitats. L’Audiència Nacional continua investigant activament els dos atacs, reivindicats per Daesh, per a determinar els possibles suports internacionals de la cèl·lula, integrada per una dotzena de joves inexperts de Ripoll (Ripollés), i les claus de la radicalització. 

El jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu ha alçat parcialment el secret del sumari de la investigació, de la qual s’encarrega el Centre d’Intel·ligència del Terrorisme (CITCO) del Ministeri de l’Interior, integrat per la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra. En aquesta fase, la col·laboració internacional és vital per a determinar si els terroristes tenien còmplices en altres països europeus que els podrien haver facilitat la infraestructura necessària i les directrius pertinents per a perpetrar els atacs. 

L’autoria material i intel·lectual dels atemptats va ser determinada poc després dels atemptats. Al seu darrere hi ha havia un grup d’adolescents de Ripoll, tres d’ells menors d’edat, que es van radicalitzar en entrar en contacte amb l’imam de la localitat, Abdelbaki es-Satty. El seu paper com a cervell dels atacs va obrir els interrogants sobre aquest procés, que va ser considerablement ràpid. A banda, la investigació també vol aclarir si els atemptats van ser inspirats per l’imam en solitari o bé si aquest últim rebia indicacions de líders jihadistes en l’estranger.

Atenció a les víctimes

La Direcció General de Suport a les Víctimes del Terrorisme del Ministeri de l’Interior ha tramitat 130 expedients de víctimes dels atemptats i ha destinat 9,8 milions d’euros a indemnitzacions i ajudes. Tot i que el dia 17 farà un any dels fets, encara es reben sol·licituds de persones afectades pels atacs. Molts dels ferits estan de baixa mèdica, mentre que altres encara no tenen un diagnòstic que n’acredite les seqüeles. De moment, 70 persones han rebut el reconeixement legal de víctimes. 

Bona part de les persones que van presenciar els atacs encara arrosseguen les conseqüències psicològiques del que van veure. Un dels venedors del mercat de la Boqueria, en plena Rambla, David Matellán, ha explicat a À Punt NTC que és inevitable recordar l’atemptat quan cada dia passa per la zona. 

Les altres víctimes dels atacs van ser les comunitats islàmiques catalanes, que es van sentir assenyalades com culpables. El president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya, Mohamed el Ghaidouni, ha reconegut que els musulmans catalans han sigut els primers afectats pel que va passar. El Ghaidouni ha explicat que han treballat des del primer moment amb administracions i entitats civils per a previndre incidents similars. 

També et pot interessar

stats