Barceló: "Hi ha transmissió comunitària sostinguda i descontrolada"

La consellera de Sanitat anuncia que hi haurà lliuraments de la vacuna "superiors" als previstos per a "compensar" la reducció de la setmana anterior.

Ana Barceló compareix en les Corts
Ana Barceló compareix en les Corts / À Punt NTC

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha advertit aquest dilluns que la transmissió comunitària del coronavirus està "sense control" i és generalitzada a la Comunitat Valenciana. La pressió és manté i creix, ha afegit, en pràcticament tots els departaments de salut del territori. La responsable sanitària ha comparegut aquest dilluns en la Diputació Permanent de les Corts per a informar sobre la gestió de la pandèmia de Covid-19 i la situació epidemiològica del territori.

L'autonomia es troba, segons ha assegurat, en un dels moments "més difícils" de tota la pandèmia des que va esclatar la crisi sanitària."El nombre de casos positius, les hospitalitzacions i el nombre de morts superen ja les xifres de la primera onada", ha asseverat només començar la intervenció, que té lloc a petició pròpia l'endemà que el Consell anunciara noves mesures restrictives per a contindre les reunions socials i la mobilitat amb l'objectiu de frenar l'avanç del virus i davant les xifres extremes d'ocupació que presenten els hospitals valencians. Unes limitacions, ha concedit, que han canviat la vida a la societat valenciana "però que són necessàries per a protegir-nos davant el virus".

Les xifres del coronavirus, desbordades

Barceló ha actualitzat les xifres de la pandèmia a data de 25 de gener. L'índex de reproducció del virus, és a dir, la quantitat de persones que pot contagiar de mitjana algú que estiga infectat, està ara mateix en 1,03. Sempre que la xifra és superior a la unitat significa que la quantitat de casos pot incrementar-se exponencialment. D'altra banda, la incidència acumulada de positius en els últims catorze i set dies està per damunt de la mitjana espanyola (1.245 casos i 529 per cada 100.000 habitants, respectivament).

Des que va començar la pandèmia s'han detectat a la Comunitat Valenciana 5.163 brots de coronavirus amb un total de 27.327 casos associats, ha especificat la titular de Sanitat. En un elevat percentatge pròxim al 70% els contagis s'han produït en l'àmbit social i familiar. La consellera també ha donat dades de positius de l'última setmana desgranades per grups d'edat. La franja d'entre 35 i 64 anys engloba la majoria de casos detectats en aquest periode, fins un 39%. Les persones majors de 64 anys suposen un 26% del total de contagis i els més joves d'entre, d'entre 15 i 34 anys, el 23%.

Barceló ha tingut també paraules de record per a les 4.131 valencianes i valencians que han perdut la vida a causa de la Covid-19 des de l'inici de la crisi, i ha precisat que la taxa de letalitat se situa a hores d'ara en l'1,77%. "Darrere d'aquestes xifres hi ha vides trencades, inacabades. El coronavirus també ens ha condemnat a la soledat més absoluta en el moment del comiat", ha lamentat.

Pel que fa a la creixent pressió en els hospitals (a hores d'ara hi ha 4.338 pacients Covid ingressats en planta i 586 en llits de crítics), la responsable sanitària ha reconegut que hi ha una "sobrecàrrega assistencial". Aquest fet ha obligat a posar en marxa plans de contingència en tots els departaments sanitaris amb l'objectiu de reorganitzar mitjans, espais i personal per a poder garantir l'atenció dels pacients que tinguen necessitat urgent d'ingressar en els centres. S'ha constituït, ha explicat, un districte únic de derivació de pacients i s'ha suspés tota activitat programada que era demorable. A més, ha recordat que els tres hospitals de campanya construïts durant la primera onada del virus i ubicats a Castelló de la Plana, València i Alacant ja han rebut els primers pacients.

Més de 100.000 vacunes administrades

La consellera Ana Barceló ha fet balanç del pla de vacunació massiva davant la Covid-19 a la Comunitat Valenciana, encetat ara fa vora un mes. Fins l'actualitat, ha resumit, s'han administrat un total de 104.985 dosis repartides entre els grups establerts per a primera fase: residències, personal sanitari, hospitals d'atenció a crònics i llarga estància (Hacles) i centres de diversitat funcional. De totes les dosis inoculades, 100.448 corresponen a la primera i les restants 4.357 a la segona. La previsió per a aquesta setmana és continuar subministrant la segona dosi entre interns i plantilla de les residències on pertoque, així com al personal sanitari. El carregament de Moderna previst per a aquest dies es destinarà a vacunar el personal de primera línia d'hospitals privats i en grans residències.

La titular de Sanitat s'ha referit també a la reducció temporal en el subministrament dels fàrmacs que va anunciar a mitjan de gener la farmacèutica Pfizer, una de les que té contracte de distribució de la vacuna a la Unió Europea. Un contratemps que ha obligat la Comunitat Valenciana a alentir el ritme de vacunació i reprogramar l'administració de les segones dosis, ja que la setmana passada només arribaren 17.550 dosis, vora la meitat de les més de 30.000 previstes. Segons ha anunciat Barceló, la situació s'esmenarà abans de mitjan febrer, quan hi haurà lliuraments superiors als establits fins que es compense aquesta reducció en les dosis. D'acord amb l'Estratègia de Vacunació davant la Covid-19 acordada pel govern espanyol, la quantitat de dosis assignada a la Comunitat Valenciana per a vacunar els quatre grups arreplegats en les dotze setmanes de la primera fase ascendeix a 377.325.

Una vegada superada aquesta primera etapa, que durarà fins al final de març, serà el torn de les persones majors de 80 anys per a començar el procés d'immunització. Un col·lectiu que, tal com ha recalcat la consellera, està integrat per 276.531 persones i representa un 2,9% de la població valenciana. La resta de grups, ha precisat, s'anirà incorporant a la campanya progressivament a mesura que arriben noves dosis, se n'incremente la disponibilitat i es conega més informació sobre les característiques finals de les vacunes i la immunitat que ofereixen.

També et pot interessar

stats