La Banda Municipal de Valencià reprén les protestes contra la integració al Palau de la Música

Els músics, que desconfien del seu futur laboral en el Palau, han interpretat una marxa fúnebre a les portes del consistori

Els músics de la Banda Municipal de València protesten amb una marxa fúnebre a la plaça de l'Ajuntament
Els músics de la Banda Municipal de València protesten amb una marxa fúnebre a la plaça de l'Ajuntament / À Punt NTC

La Banda Municipal de Valencià ha interpretat una marxa fúnebre a les portes de l'ajuntament per a protestar per la decisió de la Regidoria de Cultura d'integrar-los en el Palau de la Música. L'acció, impulsada per les organitzacions sindicals CCOO, UGT, CSIF i Intersindical, reactiva les protestes que els músics van iniciar el mes de juny, quan va conéixer la intenció de Cultura.

La represa respon a la falta de novetats en la negociació, segons argumenta l'advocada de l'agrupació, Ana Falomir, que assegura que ni alcaldia ni la Regidoria de Personal han atés les peticions de reunió per part dels músics.

El centenar de professionals de la banda, la majoria funcionaris de carrera, rebutgen la integració per temor al seu futur. Segons Falomir, els és "perjudicial" perquè "el Palau no travessa el seu millor moment, amb sales tancades des de fa mesos", i vacants no cobertes. En termes laborals apunten a la incertesa que suposarà per a la vintena d'interins de la formació, i en part professional s'apunta al risc que l'agrupació es desnaturalitze i quede subordinada a l'Orquestra del Palau, i comprometa la trajectòria professional dels seus músics.

Fonts de la Regidoria de Personal citades per Efe asseguren, per contra, que es garantiran els drets dels treballadors i treballadores com en la resta de casos del personal municipal. La titular de Cultura, Glòria Tello, ja va prometre que el traspàs al Palau no farà perdre cap dret els músics de la banda, que conservaran l'estatus actual, i que fins i es beneficiaran d'una gestió més àgil dels temes laborals.

Les promeses però no tranquil·litzen la Banda Municipal. "Se'ns ha confirmat que ha sigut una decisió política. No hi ha raons econòmiques ni organitzatives ni juridicoadminitratives que la justifiquen i per això s'han représ els actes reivindicatius", insisteix Ana Falomir.

En la base de la desconfiança dels músics hi ha també la fórmula legal amb què el vol emparar la transposició. "La forma és diferent de la qua es va emprar per a integrar l'Orquestra de València en el Palau de la Música. En aquell moment havien de demanar-los la conformitat i com que ara no la tindran estan usant la figura de transferència de funcionaris", apunta Falomir, que destaca que el nou instrument legal, que s'empra per a la transferència de funcionaris de l'estat a les autonomies "planteja dubtes jurídics" en l'àmbit local.

També et pot interessar

stats