El Banc de Llet Materna de la Comunitat va alimentar 456 bebés prematurs el 2021

En el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna, Sanitat publica una enquesta sobre la promoció i suport de la lactància materna al territori valencià

Donant de llet materna
Donant de llet materna

El Banc de Llet Materna de la Comunitat Valenciana va processar l'any passat un total de 1.569 litres aportats de manera desinteressada per mares donants i en porta 412 en els quatre primers mesos de 2022. Aquestes dades s'han donat a conéixer coincidint amb el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna, que se celebra el 19 de maig.

El Banc de Llet Materna del Centre de Transfusió va registrar el 2021 un total de 308 mares donants (167 de València, 105 d'Alacant i 36 de Castelló) i, d'elles, 246 van ser de nova incorporació. Les donacions van permetre l'any passat distribuir un total de 890 litres de llet materna a les unitats neonatals dels hospitals valencians. Unes donacions que van servir per a alimentar un total de 456 nounats prematurs a la Comunitat Valenciana.

El balanç continua sent positiu en el que va de 2022 (fins a abril), quatre mesos en què s'han distribuït 194 litres de llet que han beneficiat 140 bebés. Això ha sigut possible gràcies a la contínua solidaritat de 183 mares (d'elles, 99 són de nova incorporació enguany).

Com puc donar llet materna?

Qualsevol mare sana amb la lactància correctament instaurada i hàbits de vida saludables pot donar llet materna. Per a fer-ho, ha de dirigir-se a un dels tres hospitals de referència i superar un procés de selecció que consisteix en una entrevista clínica i en una extracció que se sotmet a una anàlisi microbiològica. Les donants reben instruccions i material per a l'adequada extracció i conservació de la llet.

Promoció i suport de la lactància materna

Per a conéixer l'abast de la promoció de la lactància materna, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, des de la Secretaria Autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, ha realitzat una enquesta a professionals dels diferents departaments. L'estudi revela que en tots es dediquen esforços a la promoció i suport de la lactància materna, que és una de les formes més eficaces i naturals de garantir la salut dels xiquets i xiquetes i que resulta beneficiós també per a les mares.

De fet, la llet materna conté anticossos que protegeixen de malalties pròpies de la infància, i els xiquets i alletats són menys propensos al sobrepés i l'obesitat i a patir diabetis. Per part seua, les mares que alleten presenten un menor risc de patir càncer de mama i d'ovari.

A més, la promoció de la lactància materna en el context de la humanització en l'atenció a l'embaràs, part i sobrepart constitueix una prioritat per a la Conselleria, com recull el Pla de Salut de la Comunitat Valenciana d'acord amb l'Estratègia Mundial per a la Salut de la Dona, la Infància i l'Adolescència de l'Organització Mundial de la Salut i l'Estratègia de Salut Sexual i Reproductiva de la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats