El ban de les Falles a València prohibeix bicicletes, patinets, cotxets i maletes al voltant de la mascletà

Altres novetats són la prohibició del botellot i un pla estructurat de neteja i gestió de residus.

Imatge d’arxiu de la presentació de la imatge gràfica de les Falles 2020

L’Ajuntament de València ha publicat el ban de Falles que regularà el dia a dia durant les setmanes de la festa. Enguany inclou novetats com la prohibició del botellot, un pla estructurat de neteja i gestió de residus, i la restricció a les bicicletes, patinets, cotxets de nadó i maletes de cabina, que no podran accedir al voltant de la plaça de l’Ajuntament durant les mascletaes o espectacles pirotècnics.

En la norma es detalla que no s’hi podrà accedir amb aquests objectes per raons de seguretat, ja que poden suposar un risc per a les persones en cas de desallotjament o evacuació urgent. D’igual manera, es prohibeix l’entrada al recinte de botelles de vidre, pots de beguda o altres objectes que es puguen llançar.

Aquest és el segon ban faller que s’ha publicat a partir dels consensos a què han arribat en la taula de diàleg, on han participat diversos representants de les comissions i d’entitats veïnals, comercials, de consum i empresarials, així com els serveis municipals implicats en la celebració de la festa.

Mesures fruit del consens

Segons ha considerat el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, les mesures per a garantir la millor convivència possible i millorar la imatge de la ciutat durant les Falles, han sigut “les protagonistes dels consensos a què han arribat amb 10 mesos de sessions de treball”.

Prohibeixen el botellot excepte en les zones delimitades

Fuset ha recordat que el ban inclou l’acord unànime de la taula de diàleg per a prohibir el botellot de manera explícita. Es fiten únicament les zones delimitades dins de les demarcacions falleres on sí que s’autoritzarà la venda i el consum de begudes alcohòliques.

Gots reutilitzables

A més, s’apostarà per la sostenibilitat amb els gots reutilitzables, de paper o de bioplàstic compostable, amb la intenció de reduir el consum de plàstic d’un sol ús. Les comissions falleres apostaran també pel reciclatge, una mesura que comptarà amb el suport municipal per a afavorir la recollida selectiva de residus.

Salvaguarda del patrimoni 

El ban, que incorpora la capacitat d’introduir mesures específiques per a salvaguardar el patrimoni de la ciutat en zones com la Llotja, també inclou l’augment del nombre d’urinaris, amb una nova senyalística que han de col·locar tant l’Ajuntament com les comissions falleres.

Neteja i més lavabos i urinaris

De fet, aquestes Falles seran les primeres amb un pla estructurat de neteja i gestió de residus que permetrà no sols incorporar més lavabos i urinaris químics, sinó també incidir en la neteja en zones on es detecte la pràctica del botellot.

Limitadors de decibels a orquestres i discomòbils 

La normativa també inclou l’exigència a orquestres i discomòbils de disposar de limitadors de decibels que permetran un control acústic major, per a reduir les molèsties al veïnat i permetre a les comissions falleres tindre garanties del compliment de les ordenances quant al límit en els decibels.

En la mateixa línia ha ressaltat l’acord pel qual la majoria dels envelats eixiran als carrers el dia 12 de març, si bé s’afavorirà una eixida escalonada per a garantir que totes les comissions falleres puguen disposar-ne des del primer dia d’activitats autoritzades.

També et pot interessar

stats