“Balcons feministes": així serà el 8M a València

L'Assemblea Feminista de València prepara accions en barris i quatre dies de lluita "complint totes les mesures de seguretat".

Concentracions a València del 25N del passat novembre
Concentracions a València del 25N del passat novembre

L'Assemblea Feminista de València ha preparat per a aquest 8 de març, Dia Internacional de la Dona, quatre jornades de "lluita" amb el lema "Davant l'emergència social, el feminisme és essencial", que inclouen accions en els barris, des dels balcons i set concentracions "descentralitzades per tota la ciutat" per a culminar la commemoració.

La plataforma ha convocat totes les dones de participar "complint totes les mesures de seguretat anti-Covid". En un any marcat per la pandèmia, l'Assemblea Feminista aposta per mobilitzar els barris amb activitats durant els dies previs i amb concentracions descentralitzades per tota la ciutat durant el dia 8 de març, perquè "totes les dones puguen reivindicar els seus drets de manera segura".

Enguany el focus se situa en la crisi social i econòmica, provocada per l'arribada de la pandèmia de la Covid-19. L'Assemblea Feminista adverteix que "moltes de les ocupacions catalogades com a 'essencials' durant la crisi estan altament feminitzades i precaritzades", com ara les metgesses, infermeres, zeladores, netejadores, cuidadores i caixeres, així com les professionals de llar i cures.

En aquesta línia, una de les principals reivindicacions d'enguany és "l'abolició del treball intern i la ratificació del conveni 189 de l'Organització Internacional del Treball sobre treball domèstic, per a posar fi als abusos que es produeixen en aquest àmbit".

A més, la plataforma feminista destaca que "la gran majoria d'aquestes treballadores són dones migrants, que han quedat "fora de les principals ajudes", per la qual cosa considera "innegociable" la "regularització de totes les persones migrants, la fi de la violència institucional cap a elles i l'abolició dels Centres d'Internament d'Estrangers (CIE)".

D'altra banda, les feministes demanen "un ajust estructural de les cures" i denuncien les "deficiències en el sistema d'atenció residencial a les persones majors i de les persones dependents, evidenciades per la pandèmia". "Les cures no han de ser un negoci", ha reivindicat l'assemblea.

Crida feminista per als dies previs al 8M

Com a acció prèvia a les jornades claus, l'Assemblea ha llançat una crida feminista perquè balcons i terrasses es decoren, a partir de l'1 de març, amb missatges i imatges en suport a les treballadores essencials.

La primera de les accions, el 4 de març, serà un assaig en línia d''Un racista en el teu camí', versió de la famosa performance 'Un violador en el teu camí' de les feministes xilenes Las Tesis, que es podrà seguir a través del canal de YouTube de l'Assemblea Feminista de València a partir de les 18:00 h.

El 5 de març servirà per a visibilitzar la situació de les persones en situació administrativa irregular amb una acció enfront de l'Ajuntament de Mislata, a les 11:00 h.

Les accions del 6 de març estaran repartides per tota la ciutat. Al Jardí Lluerna, de Benimaclet, un espai recuperat per al veïnat, està convocada a les 11:00 del matí una "intervenció feminista".

També a les 11:00 h, s'apegaran cartells "per un habitatge feminista" a l'esplanada del Bloc Portuaris (el Clot). A les 12:00, a la plaça del Mercat de Russafa, tindrà lloc l'acció "Vine i embolica't". I en el tercer dia d'accions, el 7 de març, es repetirà l'acció a les 12:00 h al Parc Central.

Concentracions feministes descentralitzades

Per al 8 de març, la Assemblea Feminista de València ha convocat diferents accions descentralitzades en els barris de la ciutat, tant al matí com a la vesprada.

El matí arrancarà amb una concentració a les 9:30 h enfront de l'Ajuntament de València, amb el lema "El nostre padró és la teua obligació, seguida d'una concentració a les 10:30 h enfront de la Conselleria d'Igualtat, per a reclamar "cures públiques i de qualitat".

Igualment, a les 12:00 h està convocada una altra concentració enfront de la delegació del govern espanyol a la Comunitat per a reclamar la regularització de les persones migrants.

A la vesprada hi haurà concentracions a les 17:00 h a la plaça dels Pinazo, el pont de Serrans, l'encreuament de l'avinguda de la Serradora amb el carrer de Just i Pastor i Vicent Gallart (Poblats Marítims), i l'encreuament de l'avinguda de Primat Reig amb el carrer d'Emili Baró (Benimaclet).

La jornada conclourà amb un colofó inclusiu que vol reunir totes les dones feministes a les terrasses, balcons i finestres a les 20:00 h per a fer soroll en suport de les treballadores essencials.

L'Assemblea ha subratllat que totes les accions seran a l'aire lliure i estan degudament comunicades a la delegació de govern. Així, fa una crida perquè totes les dones que participen complisquen les normes de seguretat sanitàries, portant màscara i mantenint la distància social.

També et pot interessar

stats