Primer balanç positiu després de sis dies de lluita contra les flames a l'Alt Millars

Les pròximes hores seran clau per a refrescar, repassar i reforçar la zona afectada per l’incendi i evitar rebrots

El temps ajuda durant el dimarts a reduir les flames de l'incendi de l'Alt Millars
El temps ajuda durant dimarts a reduir les flames de l'incendi de l'Alt Millars / Biel Aliño / EFE

“Necessitem un esforç més, ens queda poc per a poder parar açò”, ha dit aquesta nit la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, en referència als efectius que lluiten contra el foc en l’incendi forestal que es va iniciar fa sis dies a Vilanova de Viver, i que ja ha cremat 4.600 hectàrees (en un perímetre de 55 quilòmetres). Des del centre de comandament avançat de Barraques, la consellera ha explicat als mitjans que l'evolució del foc aquesta vesprada “ha sigut molt positiva” i s'ha aconseguit “reduir molt les flames”. Ha sigut el primer balança positiu després de sis dies de lluita contra un foc que evolucionava sense control.

La meteorologia d’aquesta vesprada, amb una brisa suau des de la mar i una lleugera baixada de les temperatures, ha donat als bombers una finestra d’oportunitat per a refrescar, repassar i reforçar la zona afectada. “Reduir la flama era molt important per a evitar que l’incendi avançara cap a les poblacions amenaçades: a la Font de la Reina, i entre Montant i Montanejos; però també el parc natural de la serra d’Espadà”, ha explicat Bravo.

Bravo, en tot cas, ha deixat clar que és moment d'extremar precaucions i de no confiar-se. Durant les pròximes hores, de fet, es mantindran desplegats tots els mitjans terrestres, ajudats pels drons de l’UME, que detecten des de l’aire els punts calents. La previsió és que el nivell d’humitat arribe al 90%, un factor decisiu per als treballs d’extinció, ja que ajudarà a reduir la flama i evitar les reproduccions. “Això no significa que estem al final de l’incendi, encara en queda”, ha advertit la consellera, pel fet que “tot el perímetre està molt calent i en algunes zones continua actiu, per la gran quantitat de calor que conté”. A partir de dimecres, es mantindran els mitjans aeris, terrestres i continuaran treballant en les mateixes zones, ha remarcat la consellera.

Al llarg de la seua intervenció des del centre de comandament avançat (CCA) Bravo ha volgut enviar el seu “suport i solidaritat” a les persones més de 1.600 persones que estan encara fora de casa i als efectius “que treballen sense descans”. “Són sis dies molt durs i els demane que les forces no decaiguen. Estem amb ells i preocupats per ells”, ha dit. 

De moment, el retorn del veïnat desallotjat a casa no està damunt de la taula. “Es tracta d’un incendi d’una gran magnitud que podria reactivar-se en qualsevol moment. Mentre hi haja un risc i si no podem garantir la seguretat del veïnat, no podem permetre aquest retorn”, ha raonat la consellera. Si la meteorologia continua ajudant, de manera similar a la de hui i els efectius poden continuar treballant, “demà ens podríem plantejar alguna cosa”, ha matisat. 

"Ens en podem anar a dormir un poc més tranquils"

L'alcalde de Montanejos, Miguel Sandalinas, ha enviat un vídeo per comunicar-se amb el seu veïnat on ha dit que veu "una certa llum al final del túnel" per primera vegada en dies respecte a l'evolució de l'incendi, "si res es complica". "Estem en mans de la climatologia, de l'aire i dels seus components", ha reconegut Sandalinas, que ha dit que, així i tot, "ens en podem anar a dormir un poc més tranquils aquesta nit". L'alcalde també ha agraït als efectius de bombers i de l'UME el seu treball.

Alguns veïns i veïnes de la Pobla d'Arenós han pogut desplaçar-se breument i amb permís dels agents a les seues propietats a donar menjar als animals. "Jo tinc dos gossos i, quan m'han vist, he tingut ganes fins i tot de plorar. Veure a un animal així t'obri el cor", ha contat un home. "Hem vingut amb set cotxes, escortats per la Guàrdia Civil i ha sigut una alegria, perquè pensàvem que estava tot cremat, i una part no ho està", ha explicat altre veí amb un somriure, que ha agraït el treball de Creu Roja, "que ens està cuidant molt bé". Una veïna de Los Calpes ha contat com "els de la Pobla han tingut més sort, però a nosaltres no ens deixen pujar i són els efectius els que estan alimentant als animals".

Mentrestant, al pavelló poliesportiu municipal de Sogorb, vora un centenar de persones desallotjades porten quasi una setmana fent vida fora de sa casa. Provenen principalment de la Pobla d'Arenós, Montant, Torralba, Pavies i Figueres, i de llogarets com Los Calpes, Los Cantos i La Monzona. Sopen i dinen junts per a trobar un poc de caliu, però ja estan molt cansats de la situació. "Tenim habitacions amb llits i dutxa, però el que volem és tornar" ha dit una de les veïnes. "Ens han dit que almenys quatre dies més", ha dit un altre veí. La majoria no vol fer conjectures sobre la fi del foc i la tornada a casa. De moment, només saben que l'incendi continua devorant el bosc. 

També et pot interessar

stats