Avís roig al sud valencià per fortes pluges a partir de la mitjanit

Els ports de Gandia i Sagunt estan tancats al trànsit marítim i més de 45.000 alumnes s'han quedat sense anar a escola.

VÍDEO | Avís roig al sud valencià per fortes pluges a partir de la mitjanit

La presència de la DANA (depressió aïllada en altura)  ja es nota a les comarques del territori valencià. L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) manté l'avís taronja al centre i el sud de la Comunitat Valenciana per temporal marítim, pluja i vent, que deixaran registres importants. Al nord valencià l'ha rebaixat a groc en el litoral, però manté l'avís taronja per fenòmens costaners. 

La gota freda s'ha centrat en la zona el Camp de Morvedre, on Sagunt i Benavites han registrat vora 100 litres per metre quadrat. Però ha sigut només un aperitiu del que està per vindre. 

No hi ha constància d'incidents significatius en cap punt del territori valencià, tot i que Emergències ha rebut ja 819 telefonades relacionades amb 561 incidents. 

De cara a les properes hores, es preveuen pluges acumulades de fins a 100 litres per metre quadrat en dotze hores, ratxes de vent de fins a 90 quilòmetres per hora i ones de fins a 4 metres al litoral.

Davant la situació de preemergència per pluges intenses, el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat ha activat el pla contra inundacions.  Deu municipis de les comarques del nord han decidit suspendre les classes aquest dimecres per recomanació de la Generalitat, com ara Borriol, Begís, Benicàssim, Borriana, Vila-real i Nules, Vinaròs i Peníscola. També estan tancades per precaució les escoles a Alginet. En total, 25.246 alumnes valencians es queden aquest dimecres a casa.

L'Autoritat Portuària de València ha informat que el port de Sagunt ha quedat tancat a la navegació marítima a les 10:18 hores a causa del temporal. Dues hores més tard, ha informat que el port de Gandia també s'ha tancat al trànsit marítim a causa del mal estat de la mar.

A més, l'Ajuntament de València ha tancat al públic, per seguretat, tots els parcs i jardins que estan envoltats amb tanques. I a Elda (Vinalopó Mitjà), l'Ajuntament, la policia local i els bombers han decidit, per unanimitat, ajornar les Falles, que s'anaven a celebrar aquest cap de setmana, fins al 25 de setembre

Avisos actius per a aquest dimecres i dijous

Dijous, avís roig

L'Aemet ha establit per a les comarques del sud valencià l'avís roig a partir de dijous per precipitacions que podrien arribar als 180 litres per metre quadrat en dotze hores i als 90 en una. Aquest avís per risc màxim comença a les 00:00 de la matinada i s'allargarà fins al migdia de dijous en el litoral sud de València, el litoral nord d'Alacant i les comarques interiors del sud valencià. En el cas del litoral sud d'Alacant, l'avís per nivell roig comença a les sis de la matinada i s'allargarà fins les sis de la matinada de divendres. 

46.000 alumnes sense classe

El temporal de pluja i vent que afecta la Comunitat Valenciana ha deixat sense classe aquest dimecres 45.874 alumnes de 19 municipis. A la província de Castelló s'han vist afectats més de 23.000 alumnes de 9 municipis; a la província de València, més de 22.000 de 10; i a la província d'Alacant, més de 500 alumnes de 2 municipis.

Per a aquest dijous s'espera que suspenguen les classes molts municipis més, sobretot a la província d'Alacant.

Cabanes demanarà que declaren zona catastròfica la Torre de la Sal

L'Ajuntament de Cabanes (Plana Alta) demanarà a l'Estat que declare zona catastròfica la franja de la Torre de la Sal, després de les pluges de dimarts i dimecres, que s'han engolit la platja i que al passeig marítim han destrossat les instal·lacions de socorrisme, les passarel·les, algunes dutxes i altres elements instal·lats a l'arena.

La torre que hi ha a la zona, de la qual rep el nom, està catalogada com a bé d'interés turístic cultural. Per això, l'Ajuntament demanarà a la Direcció General de Costes actuacions de manera urgent i primordial per a pal·liar la regressió del litoral.

Pendents de les incidències a les comarques del nord

“La tempesta està situada al nord de Castelló. Des de Vinaròs fins a Moncofa les pluges podrien arribar fins als 50 o 60 litres per metre quadrat”, ha explicat en Les notícies del matí Josep Maria Àngel, secretari autonòmic de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències. Àngel ha informat que les pluges d'aquesta nit han sigut moderades, però que els serveis d’emergències continuen pendents de les possibles incidències del temporal, i per això mantenen el contacte “continu” amb els consorcis de bombers i els ajuntaments. “Estem condicionats per moltes variables, però pensem que no serà de la magnitud esperada”, ha apuntat.

També et pot interessar

stats